Preclowe batony na Dzień dziecka
decomorreno
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego bez wyrzutów sumienia? Postaw na zdrowszą alternatywę dla standardowych batonów i zaskocz swoje kubki smakowe tym oryginalnym połączeniem kakao, daktyli, masła orzechowego i kokosu. Dekoracja z precli będzie doskonałym dopełnieniem i przysłowiową wisienką na batoniku ;) Świetny deser na Dzień Dziecka :)
0
5 / 2
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego bez wyrzutów sumienia? Postaw na zdrowszą alternatywę dla standardowych batonów i zaskocz swoje kubki smakowe tym oryginalnym połączeniem kakao, daktyli, masła orzechowego i kokosu. Dekoracja z precli będzie doskonałym dopełnieniem i przysłowiową wisienką na batoniku ;) Świetny deser na Dzień Dziecka :)
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
100 g precle
100 g daktyle suszone
100 g masło orzechowe
40 g olej kokosowy
30 g ziarna słonecznika
130 g daktyle świeże
70 g masło orzechowe
60 g migdały blanszowane
100 g mleko kokosowe
50 g olej kokosowy
30 g kakao decomorreno
75 g olej kokosowy
50 g syrop z agawy
1 opak. precle
Przygotowanie
Dzień wcześniej daktyle wsyp do dwóch szklanek, zalej wodą, przykryj i odstaw do nasączenia.
Rozpuść olej kokosowy. Do blendera wsyp precle (bezglutenowe jeśli chcesz aby batony nie zawierały glutenu) i zmiel je na mączkę, dodaj odsączone daktyle oraz masło orzechowe i zblenduj całość. Na koniec dodaj olej i zmielony słonecznik. Przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
Przygotuj kolejną warstwę. Zblenduj migdały, następnie dodaj resztę składników drugiej warstwy i zblenduj całość. Przełóż do formy na pierwszą warstwę i ponownie włóż do lodówki.
Na koniec przygotuj polewę, rozpuszczony olej wymieszaj z kakao DecoMorreno oraz syropem z agawy. Przelej polewę do formy, na wierzchu ułóż precle (bezglutenowe jeśli chcesz by batony nie zawierały glutenu).
Schładzaj przez co najmniej 3 godziny. Następnie, pokrój na kwadraty lub prostokąty. Możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne