Preclowe batony na Dzień dziecka

decomorreno
Preclowe batony na Dzień dziecka

0

5 / 2

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego bez wyrzutów sumienia? Postaw na zdrowszą alternatywę dla standardowych batonów i zaskocz swoje kubki smakowe tym oryginalnym połączeniem kakao, daktyli, masła orzechowego i kokosu. Dekoracja z precli będzie doskonałym dopełnieniem i przysłowiową wisienką na batoniku ;) Świetny deser na Dzień Dziecka :)

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

100 g precle

100 g daktyle suszone

100 g masło orzechowe

40 g olej kokosowy

30 g ziarna słonecznika

130 g daktyle świeże

70 g masło orzechowe

60 g migdały blanszowane

100 g mleko kokosowe

50 g olej kokosowy

30 g kakao decomorreno

75 g olej kokosowy

50 g syrop z agawy

1 opak. precle

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej daktyle wsyp do dwóch szklanek, zalej wodą, przykryj i odstaw do nasączenia.

2

Rozpuść olej kokosowy. Do blendera wsyp precle (bezglutenowe jeśli chcesz aby batony nie zawierały glutenu) i zmiel je na mączkę, dodaj odsączone daktyle oraz masło orzechowe i zblenduj całość. Na koniec dodaj olej i zmielony słonecznik. Przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.

3

Przygotuj kolejną warstwę. Zblenduj migdały, następnie dodaj resztę składników drugiej warstwy i zblenduj całość. Przełóż do formy na pierwszą warstwę i ponownie włóż do lodówki.

4

Na koniec przygotuj polewę, rozpuszczony olej wymieszaj z kakao DecoMorreno oraz syropem z agawy. Przelej polewę do formy, na wierzchu ułóż precle (bezglutenowe jeśli chcesz by batony nie zawierały glutenu).

5

Schładzaj przez co najmniej 3 godziny. Następnie, pokrój na kwadraty lub prostokąty. Możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły