Precle

kontakt_1
Precle

0

0 / 0

Popularne niemieckie pieczywo, pieczone z gruboziarnistą solą. Precle zachwycą Cię na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

375 ciepła woda

640 g mąka pszenna

25 g drożdże

5 g cukier

5 g sól

1 szt. jajko

1 łyżeczka sól gruboziarnista

40 g soda oczyszczona

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.

2

Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy długi rulonik a z rulonika precla.

3

Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni.

4

W garnku gotujemy litr wody z sodą. Wrzucamy precle i gotujemy każdego około 30 sekund.

5

Obgotowane precle smarujemy jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą i pieczemy przez około 10 min. na brązowy kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły