Precle
kontakt_1
Popularne niemieckie pieczywo, pieczone z gruboziarnistą solą. Precle zachwycą Cię na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Popularne niemieckie pieczywo, pieczone z gruboziarnistą solą. Precle zachwycą Cię na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
375 ciepła woda
640 g mąka pszenna
25 g drożdże
5 g cukier
5 g sól
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól gruboziarnista
40 g soda oczyszczona
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.
Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy długi rulonik a z rulonika precla.
Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni.
W garnku gotujemy litr wody z sodą. Wrzucamy precle i gotujemy każdego około 30 sekund.
Obgotowane precle smarujemy jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą i pieczemy przez około 10 min. na brązowy kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.