Prażony młody bób
EkspertOdKuchni
Prażony młody bób to lekka i orzeźwiająca przekąska, która idealnie sprawdzi się na wiosnę lub lato. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób to doskonałe źródło żelaza, białka, błonnika, kwasu foliowego i magnezu. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie lekkie, proste i wyjątkowo smaczne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prażony młody bób to lekka i orzeźwiająca przekąska, która idealnie sprawdzi się na wiosnę lub lato. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób to doskonałe źródło żelaza, białka, błonnika, kwasu foliowego i magnezu. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie lekkie, proste i wyjątkowo smaczne dania.
5
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g bób
200 g boczek
100 g sezam
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Boczek kroimy w słupki i smażymy go na patelni, aby był chrupiący. Po wysmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie prażymy posolony bób na suchej patelni do miękkości.
Na talerzu łączymy prażony młody bób z chrupiącym boczkiem, dodajemy uprażony sezam i pokrojony drobno szczypiorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.