Prawdziwki w słoiku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Prawdziwki w słoiku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974478956.jpeg&w=3840&q=75)
Świeże grzybki w zalewie.
0
0 / 0
Świeże grzybki w zalewie.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
500 g prawdziwki
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
1
Grzyby umyć, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć. Gdy puszczą soki dusić jeszcze kilka minut i gorące przełożyć do słoików. Zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce, aby "chwyciły". W razie potrzeby można krótko pasteryzować. Tak przygotowane grzyby wytrzymują w lodówce kilka tygodni i są doskonałym składnikiem do wszelkich sosów, gdy minie już sezon grzybowy.