Prawdziwki w słoiku
m7
Świeże grzybki w zalewie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
65
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świeże grzybki w zalewie.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
500 g prawdziwki
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Grzyby umyć, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć. Gdy puszczą soki dusić jeszcze kilka minut i gorące przełożyć do słoików. Zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce, aby "chwyciły". W razie potrzeby można krótko pasteryzować. Tak przygotowane grzyby wytrzymują w lodówce kilka tygodni i są doskonałym składnikiem do wszelkich sosów, gdy minie już sezon grzybowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
65
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.