Prawdziwki marynowane
m7
Te grzybki są idealne na zakąskę, mają lekko octowy smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
57
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Te grzybki są idealne na zakąskę, mają lekko octowy smak.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg prawdziwki
1 szczyp. ziele angielskie
1 łyżecz. gorczyca
1 łyżecz. sól
1.50 łyżecz. cukier
1 szkl. woda
1 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
0.50 szkl. ocet
Przygotowanie
Prawdziwki umyć i te większe pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aby były lekko twardawe. Wodę, ocet wraz z łyżeczką soli, zielem angielskim, liści laurowym oraz cukrem zagotować. Do słoika wsypać po pół łyżeczce gorczycy, dodać 2-3 talarki cebuli oraz ugotowane grzyby, ściśle układając. Zalać zalewą i odstawić. Pasteryzować ok. 10 min.