Prawdziwki marynowane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Prawdziwki marynowane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973957035.jpeg&w=3840&q=75)
Te grzybki są idealne na zakąskę, mają lekko octowy smak.
0
0 / 0
Te grzybki są idealne na zakąskę, mają lekko octowy smak.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg prawdziwki
1 szczyp. ziele angielskie
1 łyżecz. gorczyca
1 łyżecz. sól
1.50 łyżecz. cukier
1 szkl. woda
1 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
0.50 szkl. ocet
Przygotowanie
1
Prawdziwki umyć i te większe pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aby były lekko twardawe. Wodę, ocet wraz z łyżeczką soli, zielem angielskim, liści laurowym oraz cukrem zagotować. Do słoika wsypać po pół łyżeczce gorczycy, dodać 2-3 talarki cebuli oraz ugotowane grzyby, ściśle układając. Zalać zalewą i odstawić. Pasteryzować ok. 10 min.