Pożywne batony śniadaniowe z kakao
decomorreno
Pyszny przepis na pożywne śniadanie - zdrowe batony z kakao, płatkami śniadaniowymi, suszoną żurawiną, masłem orzechowym, orzechami włoskimi, ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Poznaj wyjątkową recepturę przygotowaną przez Stefcię z MasterChef Junior.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Pyszny przepis na pożywne śniadanie - zdrowe batony z kakao, płatkami śniadaniowymi, suszoną żurawiną, masłem orzechowym, orzechami włoskimi, ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Poznaj wyjątkową recepturę przygotowaną przez Stefcię z MasterChef Junior.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. lubella mlekołaki miodo kółka
4 łyżka masło orzechowe
2 łyżka miód
50 g orzechy włoskie
50 g ziarna słonecznika
50 g pestki dyni
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Suszoną żurawinę przełożyć do miseczki lub kubka i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić żurawinę i przełożyć ją do miski, w której będziemy mieszać składniki na batoniki.
Póki żurawina jest ciepła mieszamy wszystkie składniki w misce. Dzięki ciepłu żurawiny masło orzechowe i miód będą rzadsze, a składniki łatwiej się ze sobą połączą.
Płaski pojemnik, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim przygotowaną masę i mocno ubijamy. Możemy użyć do tego tłuczka, deski - ważne by składniki były bardzo ubite, wtedy batoniki nie będą nam się rozlatywać.
Wkładamy formę do zamrażalnika.
Po kilku godzinach możemy wyjąć masę z formy i pokroić na kształt batoników. Jeśli nie zamierzamy zjeść ich na raz możemy przetrzymywać ja w zamrażalniku, bądź w lodówce - wtedy na pewno batoniki nie rozlecą się.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.