Pożywna zupa z czerwonej fasoli

m7

Smaczna zupa, idealna na zimowe obiady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 13
Smaczna zupa, idealna na zimowe obiady.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
3 szczyp. papryka ostra
3 szczyp. papryka czerwona słodka
3 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka zielenina
20 dag. kiełbasa
30 dag. makaron
Przygotowanie
W garnku zagotować około 1 litr wody, ugotować w nim ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pół puszki fasoli.
Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i wrzątek, tak, aby zupa nie była zbyt gęsta zważywszy na to, że podawana będzie z makaronem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cebulkę.
Cebulkę dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałej oliwie i dodać do zupy.
Do zupy dodać pozostałą fasolę.
Zupkę doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami. Na koniec dodać posiekaną drobno zieleninę.
Zupę podawać z makaronem. Makaron należy ugotować oddzielnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.