Pożywna zupa z czerwonej fasoli
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pożywna zupa z czerwonej fasoli](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976073039.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczna zupa, idealna na zimowe obiady.
0
3 / 13
Smaczna zupa, idealna na zimowe obiady.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
3 szczyp. papryka ostra
3 szczyp. papryka czerwona słodka
3 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka zielenina
20 dag. kiełbasa
30 dag. makaron
Przygotowanie
W garnku zagotować około 1 litr wody, ugotować w nim ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pół puszki fasoli.
Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i wrzątek, tak, aby zupa nie była zbyt gęsta zważywszy na to, że podawana będzie z makaronem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cebulkę.
Cebulkę dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałej oliwie i dodać do zupy.
Do zupy dodać pozostałą fasolę.
Zupkę doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami. Na koniec dodać posiekaną drobno zieleninę.
Zupę podawać z makaronem. Makaron należy ugotować oddzielnie.