Pożywna zupa z czerwonej fasoli
m7
0
3 / 13
Smaczna zupa, idealna na zimowe obiady.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szcz. sól
4 szcz. pieprz
3 szcz. papryka ostra
3 szcz. papryka czerwona słodka
3 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 pusz. fasola czerwona konserwowa
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka zielenina
20 dek. kiełbasa
30 dek. makaron
Przygotowanie
W garnku zagotować około 1 litr wody, ugotować w nim ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pół puszki fasoli.
Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i wrzątek, tak, aby zupa nie była zbyt gęsta zważywszy na to, że podawana będzie z makaronem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cebulkę.
Cebulkę dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałej oliwie i dodać do zupy.
Do zupy dodać pozostałą fasolę.
Zupkę doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami. Na koniec dodać posiekaną drobno zieleninę.
Zupę podawać z makaronem. Makaron należy ugotować oddzielnie.