Poziomkowe murzynki
joanna_gebska
Przepis krąży od pokoleń, tradycyjnie jako po prostu murzynek, ale na potrzeby moich dzieci zamiast murzynka mamy murzynkowe babeczki!
0
0 / 0
Przepis krąży od pokoleń, tradycyjnie jako po prostu murzynek, ale na potrzeby moich dzieci zamiast murzynka mamy murzynkowe babeczki!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kost. margaryna
650 mleko
20 dek. cukier
4 łyżka kakao decomorreno
4 szt. jaja kurze całe
25 dek. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżeczka proszek do pieczenia
60 g budyń śmietankowy
20 dek. masło
1 szkl. poziomki
Przygotowanie
Na początek przygotowujemy sobie formy i papilotki na muffiny, a także nastawiamy piekarnik na termoobieg na 160 stopni.
Margarynę topimy w rondelku, dodając do stopionej już margaryny cukier, 250 ml mleka i kakao. Mieszkamy dokładnie składniki do uzyskania konsystencji płynnej czekolady. Odstawiamy na bok to ostudzenia.
Kiedy masa jest już chłodna dodajemy 4 jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aby mąka nie rozproszyła nam się po kuchni. Po chwili najlepiej jest użyć miksera, wtedy wszystkie składniki idealnie się z sobą połączą.
Kiedy ciasto mamy gotowe, przelewamy je do foremek na 2/3 papilotki i wstawiamy do piekarnika. Babeczki pieczemy około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sobie masę. Gotujemy budyń z nieco mniejsza ilością mleka niż w przepisie na torebce. Kiedy budyń jest jeszcze ciepły, wrzucamy pół kostki masła i miksujemy, aby uzyskać jednolitą, gęsta masę. Miksując dorzucamy pachnące poziomki.
Kiedy babeczki i masa ostygną, nakładamy masę na muffinki i dekorujemy według uznania. Ja osobiście uwielbiam to co sezonowe, także u mnie królują owoce np. jagody.