Poziomkowe murzynki

joanna_gebska
Poziomkowe murzynki

0

0 / 0

Przepis krąży od pokoleń, tradycyjnie jako po prostu murzynek, ale na potrzeby moich dzieci zamiast murzynka mamy murzynkowe babeczki!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kost. margaryna

650 mleko

20 dek. cukier

4 łyżka kakao decomorreno

4 szt. jaja kurze całe

25 dek. mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

60 g budyń śmietankowy

20 dek. masło

1 szkl. poziomki

Przygotowanie


1

Na początek przygotowujemy sobie formy i papilotki na muffiny, a także nastawiamy piekarnik na termoobieg na 160 stopni.

2

Margarynę topimy w rondelku, dodając do stopionej już margaryny cukier, 250 ml mleka i kakao. Mieszkamy dokładnie składniki do uzyskania konsystencji płynnej czekolady. Odstawiamy na bok to ostudzenia.

3

Kiedy masa jest już chłodna dodajemy 4 jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aby mąka nie rozproszyła nam się po kuchni. Po chwili najlepiej jest użyć miksera, wtedy wszystkie składniki idealnie się z sobą połączą.

4

Kiedy ciasto mamy gotowe, przelewamy je do foremek na 2/3 papilotki i wstawiamy do piekarnika. Babeczki pieczemy około 20 minut.

5

W międzyczasie przygotowujemy sobie masę. Gotujemy budyń z nieco mniejsza ilością mleka niż w przepisie na torebce. Kiedy budyń jest jeszcze ciepły, wrzucamy pół kostki masła i miksujemy, aby uzyskać jednolitą, gęsta masę. Miksując dorzucamy pachnące poziomki.

6

Kiedy babeczki i masa ostygną, nakładamy masę na muffinki i dekorujemy według uznania. Ja osobiście uwielbiam to co sezonowe, także u mnie królują owoce np. jagody.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły