Powidła śliwkowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Powidła śliwkowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973022975.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.
0
0 / 0
Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg śliwki
1 szczyp. cynamon
15 dag. cukier
Przygotowanie
1
Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotują wymieszać, gotować pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją (około 2 godzin), często mieszać.
2
Dodać cukier i cynamon. Przesmażyć 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10 minut.