0

Składniki

2 Kilogramy
śliwki
1 Szczypta
cynamon
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotują wymieszać, gotować pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją (około 2 godzin), często mieszać.
  2. Dodać cukier i cynamon. Przesmażyć 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10 minut.

Opis

Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.

Podobne przepisy

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Kutia

Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Sałatka makaronowa z mango

Łatwy Do 1 godz
Sałatka makaronowa z mango

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Sernik

Łatwy Do 3 godz
Sernik

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!