Powidła śliwkowe

m7

Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
158
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg śliwki
1 szczyp. cynamon
15 dag. cukier
Przygotowanie
Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotują wymieszać, gotować pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją (około 2 godzin), często mieszać.
Dodać cukier i cynamon. Przesmażyć 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10 minut.