0

Składniki

2 Kilogramy
śliwki
1 Szczypta
cynamon
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotują wymieszać, gotować pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją (około 2 godzin), często mieszać.
  2. Dodać cukier i cynamon. Przesmażyć 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10 minut.

Opis

Tradycyjne powidła wg receptury babci z drobnymi modyfikacjami.

Podobne przepisy

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Przepis
Łatwy Do 15 min
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!