Powidła kakaowe
decomorreno
Powidła to świetny pomysł na przemycenie odrobiny lata w słoiku! Naszą propozycją są powidła kakaowe ze śliwkami. Przygotowane powidła należy zapasteryzować na mokro, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
1
0 / 0
Powidła to świetny pomysł na przemycenie odrobiny lata w słoiku! Naszą propozycją są powidła kakaowe ze śliwkami. Przygotowane powidła należy zapasteryzować na mokro, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg śliwki
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
Owoce przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj 1-2 łyżki wody. Gotuj na średniej mocy kuchenki, często mieszając aby nic się przywarło do dna.
Po 1,5–2 godzinach, kiedy odparuje nadmiar wody dodaj jedną łyżkę kakao i wymieszaj.
Spróbuj powideł, dodaj jeszcze kakao oraz cukier do smaku jaki ci odpowiada. Ilość cukru i kakao zależy od twoich preferencji smakowych oraz kwasowości użytych śliwek.
Zagotuj ponownie i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.
Pasteryzacja na mokro – włóż do dużego garnka bawełnianą szmatkę, następnie słoiki tak aby się ze sobą nie stykały. Wlej ciepłą wodę do wysokości ¾ słoików. Gotuj przez około 10 -15 minut. Wyjmij po tym czasie słoiki. Wieczka powinny być wklęsłe. Odwróć słoiki dnem i przykryj. Pozostaw do wystygnięcia.