Powidła kakaowe

decomorreno
Powidła kakaowe

1

0 / 0

Powidła to świetny pomysł na przemycenie odrobiny lata w słoiku! Naszą propozycją są powidła kakaowe ze śliwkami. Przygotowane powidła należy zapasteryzować na mokro, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

3

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg śliwki

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.

2

Owoce przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj 1-2 łyżki wody. Gotuj na średniej mocy kuchenki, często mieszając aby nic się przywarło do dna.

3

Po 1,5–2 godzinach, kiedy odparuje nadmiar wody dodaj jedną łyżkę kakao i wymieszaj.

4

Spróbuj powideł, dodaj jeszcze kakao oraz cukier do smaku jaki ci odpowiada. Ilość cukru i kakao zależy od twoich preferencji smakowych oraz kwasowości użytych śliwek.

5

Zagotuj ponownie i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.

6

Pasteryzacja na mokro – włóż do dużego garnka bawełnianą szmatkę, następnie słoiki tak aby się ze sobą nie stykały. Wlej ciepłą wodę do wysokości ¾ słoików. Gotuj przez około 10 -15 minut. Wyjmij po tym czasie słoiki. Wieczka powinny być wklęsłe. Odwróć słoiki dnem i przykryj. Pozostaw do wystygnięcia.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły