Powidła

m7
Powidła

0

0 / 0

Pyszne śliwkowe powidła - o niezbyt gęstej konsystencji.

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg cukier

4 kg śliwki

1.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.

2

Przełożyć do dużego garnka, wlać ok. 1,5 szklanki wody i zacząć prażyć. Od razu dodać też cukier.

3

Często mieszać, zwłaszcza na początku, gdyż skórki śliwek lubią się przypalać.

4

Prażyć ok. 1 godziny, odstawić do wychłodzenia. Na drugi dzień ponownie prażyć na wolnym ogniu ok. 1 godziny (czas od zagotowania) i gorące przekładać do słoików, zakręcić słoiki i układać do góry dnem. Świetnie się przechowują!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

595

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

143

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły