Powidła
m7
Pyszne śliwkowe powidła - o niezbyt gęstej konsystencji.
0
0 / 0
Pyszne śliwkowe powidła - o niezbyt gęstej konsystencji.
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg cukier
4 kg śliwki
1.50 szkl. woda
Przygotowanie
1
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
2
Przełożyć do dużego garnka, wlać ok. 1,5 szklanki wody i zacząć prażyć. Od razu dodać też cukier.
3
Często mieszać, zwłaszcza na początku, gdyż skórki śliwek lubią się przypalać.
4
Prażyć ok. 1 godziny, odstawić do wychłodzenia. Na drugi dzień ponownie prażyć na wolnym ogniu ok. 1 godziny (czas od zagotowania) i gorące przekładać do słoików, zakręcić słoiki i układać do góry dnem. Świetnie się przechowują!