Poutine

EkspertOdKuchni
Poutine

0

5 / 1

Poutine to kanadyjskie danie fast food, które składa się z frytek, startego sera i sosu gravy. Frytki są zazwyczaj lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a całe danie jest bardzo sycące.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg ziemniaki

500 piwo ciemne

1 szcz. francuski ser munster

500 olej

500 bulion wołowy

100 g masło

50 g mąka pszenna

1 łyżka ocet balsamiczny

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (grubość/rozmiar wybierz zgodnie z preferencjami). Zalej ziemniaki 400 ml ciemnego piwa i odstaw do lodówki.

2

W rondelku roztop masło, dodaj dwie łyżki mąki i zamieszaj do momentu, aż zrobi nam się zasmażka. Rób to na wolnym ogniu, aby masło nie przypaliło się z mąką (spowodowałoby to, że sos stanie się gorzki). Do zasmażki wlej bulion wołowy, resztę piwa, rozdrobniony czosnek, ketchup i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu do momentu, jak sos zgęstnieje.

3

Ziemniaki odcedź na sicie. Rozgrzej olej w garnku i usmaż frytki. Stopień wysmażenia ustal według własnych upodobań. Frytki posól.

4

Ser Munster pokrusz na usmażone frytki. Podawaj z sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły