Poutine
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Poutine](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976184001.jpeg&w=3840&q=75)
Poutine to kanadyjskie danie fast food, które składa się z frytek, startego sera i sosu gravy. Frytki są zazwyczaj lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a całe danie jest bardzo sycące.
0
5 / 1
Poutine to kanadyjskie danie fast food, które składa się z frytek, startego sera i sosu gravy. Frytki są zazwyczaj lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a całe danie jest bardzo sycące.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg ziemniaki
500 piwo ciemne
1 szczyp. francuski ser munster
500 olej
500 bulion wołowy
100 g masło
50 g mąka pszenna
1 łyżka ocet balsamiczny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (grubość/rozmiar wybierz zgodnie z preferencjami). Zalej ziemniaki 400 ml ciemnego piwa i odstaw do lodówki.
W rondelku roztop masło, dodaj dwie łyżki mąki i zamieszaj do momentu, aż zrobi nam się zasmażka. Rób to na wolnym ogniu, aby masło nie przypaliło się z mąką (spowodowałoby to, że sos stanie się gorzki). Do zasmażki wlej bulion wołowy, resztę piwa, rozdrobniony czosnek, ketchup i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu do momentu, jak sos zgęstnieje.
Ziemniaki odcedź na sicie. Rozgrzej olej w garnku i usmaż frytki. Stopień wysmażenia ustal według własnych upodobań. Frytki posól.
Ser Munster pokrusz na usmażone frytki. Podawaj z sosem.