Potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików
m7
Uwielbiam smak pietruszki i koperku w potrawach:) w tej potrawie jest ich pod dostatkiem
0
0 / 0
Uwielbiam smak pietruszki i koperku w potrawach:) w tej potrawie jest ich pod dostatkiem
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. sól
1 łyżecz. masło
350 g mięso mielone
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.25 szkl. woda
0.75 szkl. mleko
1 szt. bułka
3 szt. jaja l
1 szt. pęczek natki pietruszki
1 szt. pęczek koperku
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Pulpeciki
Bułkę moczymy, odciskamy, łączymy z mięsem mielonym ,1 jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i połową posiekanej zieleniny,
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,
Gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny,
Formujemy małe pulpeciki i smażymy na złoty kolor,
Zdejmujemy pulpety z patelni,
Na patelnie wsypujemy pół łyżki mąki, dodajemy masło następnie mleko i mieszamy przez chwilę aż sos zgęstnieje,
Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku,
Do sosu dokładamy pulpety,
kluseczki:
Niepełne 2 szklanki mąki, 2 jajka, wodę i szczyptę soli mieszamy widelcem na ciasto,
Dodajemy resztę posiekanej zieleniny,
Na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.
Kluseczki polewamy sosem z pulpecikami i gotowe.