Potrawka z mięsa mielonego i fasoli
m7
sposób na szybki obiad
Wartości odżywcze na porcję
Energia
734
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 29
sposób na szybki obiad
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone wieprzowe
1 szczyp. cukier
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
400 g kukurydza konserwowa
400 g fasola biała konserwowa
400 g fasola czerwona konserwowa
180 g koncentrat pomidorowy łowicz
500 g makaron kokardki
3 szt. cebula
2 szt. kostka rosołowa wołowa
1 szt. kostka warzywna
Przygotowanie
Na suchej patelni smażymy mięso mielone i cebulkę pokrojoną w kostkę, do momentu aż wyparuje woda. Często mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kostki rosołowe.
gdy kostki się rozpuszczą i rosół zagotuje wrzucamy przesmażone mięso i cebulkę.
Do mięsa dodajemy fasolkę białą, czerwoną i kukurydzę (wraz z zalewą) oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut uważając, aby mięso się nie rozgotowało.
Danie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
Podajemy z makaronem np. kokardki, muszelki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
734
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.