Potrawka do ryżu na słodko

m7

danie na słodko podawane z ryżem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1080
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
80
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
danie na słodko podawane z ryżem
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
5 sok z cytryny
250 g masło
250 g mąka pszenna tortowa
100 g śmietana 18%
2 szkl. rosół drobiowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka rodzynki
Przygotowanie
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Zalewamy letnim rosołem drobiowym. Dodajemy do smaku sok z cytryny, rodzynki, cukier oraz 2 żółtka jaj roztrzepane ze śmietanę kremówką. Jakby potrawka była zbyt rzadka dodajemy jeszcze mąki, aby otrzymać odpowiednią konsystencję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1080
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
80
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.