Poświąteczny deser Sylwestrowy!
kasia0133
1
5 / 2
Sylwestrowe deserki z nutą malin, pomarańczy i słodkiej śmietanki umilą oczekiwanie na przyjście Nowego Roku. Oby był on tak słodki jak one ! Kiedy po Świętach piernik zostaje, do dekoracji się on nadaje ! Choinki bałwanki, czy serduszka, Wraz z pysznościami trafią do brzuszka. Do tego cynamon, kakao i orzeszki, To przypomina świąteczne jedzeniowe grzeszki ! Nuta pomarańczy dla świeżości, Niech Sylwester ma dużo słodkości! I w Nowym roku tyle dobrobytu, Ile kalorii w tym słodkim słoiku !!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. galaretka malinowa
1 szt. pomarańcza
500 śmietana 30%
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżeczka cynamon
4 szt. pierniczki
4 szt. ozdoby
Przygotowanie
Rozpuść galaretkę malinową według przepisu podanego na opakowaniu. Po lekkim ostudzeniu wlej do 4 wysokich szklanek/pucharków. Następnie wrzuć mrożone maliny do galaretki (po równo na porcje). Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny.
Gdy galaretki stężeją, ubij bitą śmietanę, stopniowo dodając cukier puder. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Obierz pomarańczę i pokrój w drobną kosteczkę. Na pewno masz jeszcze pomarańcze po świętach.
Bitą śmietanę podziel na pół. Jedną połowę wymieszaj z kakao, cynamonem i orzechami. Drugą część pozostaw śmietankową. Wyciągnij galaretki z lodówki. Na galaretkę ułóż pokrojoną pomarańczę. Następnie krem orzechowy. Na krem orzechowy wyszprycuj pozostałą część kremu śmietankowego.
Bitą śmietanę udekoruj kakao i cynamonem (delikatnie oprósz). Na górze wstaw poświąteczne pierniczki. Komu by nie zostało parę świątecznych ciasteczek. Zamiast je wyrzucać, udekoruj sylwestrowy deser! Można udekorować go świątecznymi dekoracjami (u mnie brokatowe choinki).