Postny żur wigilijny z grzybami

Uwielbiam
Postny żur wigilijny z grzybami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 l bulion warzywny

25 g grzyby suszone

2 opak. żurek krakus

2 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.

Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.

Wywar dodajemy do bulionu, a grzyby wg uznania kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy także żurek Krakus i razem gotujemy przez 10 minut.

Na maśle zasmażamy mąkę. Wlewamy do żurku i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

120

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły