Postny żur wigilijny z grzybami

formularz
Postny żur wigilijny z grzybami

0

0 / 0

Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 l bulion warzywny

25 g grzyby suszone

2 opak. żurek krakus

2 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.

2

Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.

3

Wywar dodajemy do bulionu, a grzyby wg uznania kroimy na mniejsze kawałki.

4

Dodajemy także żurek Krakus i razem gotujemy przez 10 minut.

5

Na maśle zasmażamy mąkę. Wlewamy do żurku i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

120

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły