Postny żur wigilijny z grzybami
formularz
Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 l bulion warzywny
25 g grzyby suszone
2 opak. żurek krakus
2 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.
Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.
Wywar dodajemy do bulionu, a grzyby wg uznania kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy także żurek Krakus i razem gotujemy przez 10 minut.
Na maśle zasmażamy mąkę. Wlewamy do żurku i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.