Postny żur wigilijny z grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Postny żur wigilijny z grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976551301.jpeg&w=3840&q=75)
Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.
0
0 / 0
Postny żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mocno grzybowy żurek to smak Świąt Bożego Narodzenia.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
2 l bulion warzywny
25 g grzyby suszone
2 opak. żurek krakus
2 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
1
Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.
2
Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.
3
Wywar dodajemy do bulionu, a grzyby wg uznania kroimy na mniejsze kawałki.
4
Dodajemy także żurek Krakus i razem gotujemy przez 10 minut.
5
Na maśle zasmażamy mąkę. Wlewamy do żurku i dokładnie mieszamy trzepaczką.