Porzeczkowiec kawowy z ricottą

Łowicz

Niskokaloryczny, puszysty porzeczkowiec z biszkoptem orkiszowym, kremem z ricotty i dżemu porzeczkowego Łowicz 6 kcal. Lekki, słodko-kwaskowy deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niskokaloryczny, puszysty porzeczkowiec z biszkoptem orkiszowym, kremem z ricotty i dżemu porzeczkowego Łowicz 6 kcal. Lekki, słodko-kwaskowy deser.
9
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 szt. jaja
100 g erytrytol
70 g mąka orkiszowa jasna
20 g kakao
500 g ser ricotta
200 g dżem porzeczkowy łowicz 6 kcal
60 g serek śmietankowy
Do dekoracji
20 g gorzka czekolada
50 g świeże porzeczki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubij na sztywną pianę z erytrytolem. Dodawaj po jednym żółtku, miksując całość.
Mąkę i kakao przesiej i dodaj do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Masę przelej do formy i piecz 15–20 minut w 165°C.
W międzyczasie ser ricotta wymieszaj z całym słoikiem dżemu.
Upieczony biszkopt przestudź i przekrój na pół. Przełóż kremem z ricotty i dżemu, wierzch posmaruj serkiem śmietankowym.
Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady, dodatkową porcją dżemu i świeżymi porzeczkami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.