Porzeczkowiec kawowy z ricottą

Łowicz
Porzeczkowiec kawowy z ricottą

0

0 / 0

Niskokaloryczny, puszysty porzeczkowiec z biszkoptem orkiszowym, kremem z ricotty i dżemu porzeczkowego Łowicz 6 kcal. Lekki, słodko-kwaskowy deser.

9

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

3 szt. jaja

100 g erytrytol

70 g mąka orkiszowa jasna

20 g kakao

500 g ser ricotta

200 g dżem porzeczkowy łowicz 6 kcal

60 g serek śmietankowy

Do dekoracji

20 g gorzka czekolada

50 g świeże porzeczki

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2

Białka ubij na sztywną pianę z erytrytolem. Dodawaj po jednym żółtku, miksując całość.

3

Mąkę i kakao przesiej i dodaj do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj szpatułką.

4

Masę przelej do formy i piecz 15–20 minut w 165°C.

5

W międzyczasie ser ricotta wymieszaj z całym słoikiem dżemu.

6

Upieczony biszkopt przestudź i przekrój na pół. Przełóż kremem z ricotty i dżemu, wierzch posmaruj serkiem śmietankowym.

7

Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady, dodatkową porcją dżemu i świeżymi porzeczkami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły