Porzeczkowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Porzeczkowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1053-1702057548036.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne kakaowe ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone to wyjątkowy deser, idealny do kawy z przyjaciółką ;)
0
3.1 / 14
Pyszne kakaowe ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone to wyjątkowy deser, idealny do kawy z przyjaciółką ;)
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1 szkl. olej rzepakowy
0.50 szkl. kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
300 g serek mascarpone
200 śmietana 36%
4 łyżka cukier puder
1 szt. dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.
Wlać mleko, ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając na małych obrotach, partiami wlewać olej.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Białko ubić, wmieszać delikatnie w masę.
Przelać do formy (20cm x 20cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec 35 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół.
Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder ubić na sztywną masę. 1 blat wysmarować dżemem, kolejno kremem z mascarpone, przykryć drugim blatem i ponownie wysmarować dżemem i kremem.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i ozdobić porzeczkami.