Porzeczkowiec

decomorreno
Porzeczkowiec

0

3.1 / 14

Pyszne kakaowe ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone to wyjątkowy deser, idealny do kawy z przyjaciółką ;)

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1 szkl. olej rzepakowy

0.50 szkl. kakao decomorreno

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

300 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

4 łyżka cukier puder

1 szt. dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie


1

Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.

2

Wlać mleko, ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając na małych obrotach, partiami wlewać olej.

3

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta i wymieszać tylko do połączenia się składników.

4

Białko ubić, wmieszać delikatnie w masę.

5

Przelać do formy (20cm x 20cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec 35 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół.

6

Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder ubić na sztywną masę. 1 blat wysmarować dżemem, kolejno kremem z mascarpone, przykryć drugim blatem i ponownie wysmarować dżemem i kremem.

7

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i ozdobić porzeczkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły