Porzeczkowe różki

osak.paulina
Porzeczkowe różki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

40 dag. mąka krupczatka lubella

3 szt. jaja l

1 szkl. cukier

1 szt. cukier wanilinowy

1 szczyp. olejek cytrynowy

100 g masło

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

200 g cukier puder

6 łyżka woda

Przygotowanie


Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce. Zostawić, aby popracowały na około 10 minut.

Gdy drożdże podrosną, należy wlać je do większej miski z mąką krupczatką Lubella i zamieszać. Dodać szczyptę soli i jajka utarte z cukrem, a także ciepłe mleko i cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec tej czynności wlać roztopione i ostudzone masło i kilka kropel olejku cytrynowego. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Następnie odstawić na godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Na dłuższym boku położyć powidła Łowicz i zwijać w formie rogala.

Po wierzchu wysmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić na chwilkę, aby podrosło.

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (aż będą miały złoty kolor).

Po ostygnięciu posmarować rożki lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

767

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

135

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły