Porzeczkowe różki

osak.paulina
Porzeczkowe różki

0

0 / 0

Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

40 dek. mąka krupczatka lubella

3 szt. jaja l

1 szkl. cukier

1 szt. cukier wanilinowy

1 szcz. olejek cytrynowy

100 g masło

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

200 g cukier puder

6 łyżka woda

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce. Zostawić, aby popracowały na około 10 minut.

2

Gdy drożdże podrosną, należy wlać je do większej miski z mąką krupczatką Lubella i zamieszać. Dodać szczyptę soli i jajka utarte z cukrem, a także ciepłe mleko i cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec tej czynności wlać roztopione i ostudzone masło i kilka kropel olejku cytrynowego. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Następnie odstawić na godzinę.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Na dłuższym boku położyć powidła Łowicz i zwijać w formie rogala.

4

Po wierzchu wysmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić na chwilkę, aby podrosło.

5

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (aż będą miały złoty kolor).

6

Po ostygnięciu posmarować rożki lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły