Porzeczkowe różki
osak.paulina
Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
0
0 / 0
Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
40 dag. mąka krupczatka lubella
3 szt. jaja l
1 szkl. cukier
1 szt. cukier wanilinowy
1 szczyp. olejek cytrynowy
100 g masło
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz
200 g cukier puder
6 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce. Zostawić, aby popracowały na około 10 minut.
Gdy drożdże podrosną, należy wlać je do większej miski z mąką krupczatką Lubella i zamieszać. Dodać szczyptę soli i jajka utarte z cukrem, a także ciepłe mleko i cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec tej czynności wlać roztopione i ostudzone masło i kilka kropel olejku cytrynowego. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Następnie odstawić na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Na dłuższym boku położyć powidła Łowicz i zwijać w formie rogala.
Po wierzchu wysmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić na chwilkę, aby podrosło.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (aż będą miały złoty kolor).
Po ostygnięciu posmarować rożki lukrem.