Porzeczkowe różki
osak.paulina
Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Porzeczkowe różki to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, a w dodatku ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
40 dag. mąka krupczatka lubella
3 szt. jaja l
1 szkl. cukier
1 szt. cukier wanilinowy
1 szczyp. olejek cytrynowy
100 g masło
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz
200 g cukier puder
6 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce. Zostawić, aby popracowały na około 10 minut.
Gdy drożdże podrosną, należy wlać je do większej miski z mąką krupczatką Lubella i zamieszać. Dodać szczyptę soli i jajka utarte z cukrem, a także ciepłe mleko i cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec tej czynności wlać roztopione i ostudzone masło i kilka kropel olejku cytrynowego. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Następnie odstawić na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Na dłuższym boku położyć powidła Łowicz i zwijać w formie rogala.
Po wierzchu wysmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić na chwilkę, aby podrosło.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (aż będą miały złoty kolor).
Po ostygnięciu posmarować rożki lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.