Porzeczkowa rozkosz

mariola85
Porzeczkowa rozkosz

1

0 / 0

Proste i szybkie ciasto na letnie popołudnie, które łączy w sobie słodko-kwaśne nuty. Kruche ciasto z porzeczkami i delikatną pianką i kruszonką to znakomita propozycja.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kost. masło

0.50 szkl. cukier

1 szkl. cukier

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 kost. masło

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. cukier puder

3 szkl. porzeczki czerwone

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Zagnieść ciasto. Najpierw posiekać masło i zmieszać z 2 szklankami mąki, dodać pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, łyżkę śmietany i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wstawić na minimum pół godziny do lodówki.

2

Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec około kwadransa w temp. 180 stopni C.

3

Na to położyć ubitą na sztywno pianę z 4 białek i pół szklanki cukru wymieszaną delikatnie z porzeczkami.

4

Na koniec dodajemy kruszonkę, czyli rozpuszczone masło wymieszane z mąką i cukrem.

5

Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni, a na koniec ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły