Porzeczkowa rozkosz
mariola85
1
0 / 0
Proste i szybkie ciasto na letnie popołudnie, które łączy w sobie słodko-kwaśne nuty. Kruche ciasto z porzeczkami i delikatną pianką i kruszonką to znakomita propozycja.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kost. masło
0.50 szkl. cukier
1 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 kost. masło
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. cukier puder
3 szkl. porzeczki czerwone
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Zagnieść ciasto. Najpierw posiekać masło i zmieszać z 2 szklankami mąki, dodać pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, łyżkę śmietany i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec około kwadransa w temp. 180 stopni C.
Na to położyć ubitą na sztywno pianę z 4 białek i pół szklanki cukru wymieszaną delikatnie z porzeczkami.
Na koniec dodajemy kruszonkę, czyli rozpuszczone masło wymieszane z mąką i cukrem.
Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni, a na koniec ewentualnie posypać cukrem pudrem.