Porterówka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Porterówka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695713.jpeg&w=3840&q=75)
Uwielbiam porterówkę. Przygotowywała ją zawsze moja babcia.
0
0 / 0
Uwielbiam porterówkę. Przygotowywała ją zawsze moja babcia.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
5 łyżecz. cukier waniliowy
1.50 l piwo
0.50 l spirytus
20 dag. cukier
Przygotowanie
1
Piwo Porter należy przelać do garnka, dodać do niego cukier i cukier waniliowy.
2
Całość podgrzewać uważając, żeby piwo się nie zagotowało. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
3
Po wystudzeniu dolać do niego spirytus, delikatnie wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić na kilka dni.