Popovers z cynamonem

Lubella

Popovers to delikatne, puszyste i jednocześnie chrupiące bułeczki, które podczas pieczenia dosłownie wyskakują z foremek, tworząc lekką, wydrążoną strukturę. Ich sekretem jest proste ciasto na bazie jajek, mleka i mąki, a także odpowiednia technika pieczenia. W połączeniu z cynamonem idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska do kawy. Można je również serwować z dżemem, miodem lub innym ulubionym smarowidłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Popovers to delikatne, puszyste i jednocześnie chrupiące bułeczki, które podczas pieczenia dosłownie wyskakują z foremek, tworząc lekką, wydrążoną strukturę. Ich sekretem jest proste ciasto na bazie jajek, mleka i mąki, a także odpowiednia technika pieczenia. W połączeniu z cynamonem idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska do kawy. Można je również serwować z dżemem, miodem lub innym ulubionym smarowidłem.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. jajko
60 g mąka pszenna lubella
120 ml mleko ciepłe
40 g masło roztopione
1 szczyp. sól
5 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Piekarnik ustawić na 220°C i wstawić formę na muffiny (z otworami na 6 muffinów).
Do wysokiego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać mąkę, sól i łyżkę roztopionego masła. Zmiksować blenderem na gładką, rzadką masę.
Wysunąć rozgrzaną blachę z piekarnika. Pędzlem przesmarować każdą foremkę roztopionym masłem i wlać masę na wysokość 1/3 foremki.
Piec 15 minut w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 10 minut.
Po upieczeniu uchylić piekarnik na chwilę przed wyjęciem popoversów.
Wymieszać cukier z cynamonem. Każdego popoversa posmarować z wierzchu roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem.
Popovers najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.