Popovers z cynamonem

Lubella
Popovers z cynamonem

0

0 / 0

Popovers to delikatne, puszyste i jednocześnie chrupiące bułeczki, które podczas pieczenia dosłownie wyskakują z foremek, tworząc lekką, wydrążoną strukturę. Ich sekretem jest proste ciasto na bazie jajek, mleka i mąki, a także odpowiednia technika pieczenia. W połączeniu z cynamonem idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska do kawy. Można je również serwować z dżemem, miodem lub innym ulubionym smarowidłem.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. jajko

60 g mąka pszenna lubella

120 ml mleko ciepłe

40 g masło roztopione

1 szczyp. sól

5 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


1

Piekarnik ustawić na 220°C i wstawić formę na muffiny (z otworami na 6 muffinów).

2

Do wysokiego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać mąkę, sól i łyżkę roztopionego masła. Zmiksować blenderem na gładką, rzadką masę.

3

Wysunąć rozgrzaną blachę z piekarnika. Pędzlem przesmarować każdą foremkę roztopionym masłem i wlać masę na wysokość 1/3 foremki.

4

Piec 15 minut w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 10 minut.

5

Po upieczeniu uchylić piekarnik na chwilę przed wyjęciem popoversów.

6

Wymieszać cukier z cynamonem. Każdego popoversa posmarować z wierzchu roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem.

7

Popovers najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły