Popierniczony Piernik

Fulda2
Popierniczony Piernik

0

0 / 0

Prosty piernik z dużą ilością dżemu i pachnącymi przyprawami.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

14 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

7 łyżka cukier biały

125 g masło

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

2 szt. jaja l

7 łyżka mleko 3,2%

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka soda oczyszczona

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżecz. przyprawa do piernika

3 łyżka miód płynny

2 szkl. powidła śliwkowe łowicz

1 opak. czekolada

100 śmietana 36%

Przygotowanie


1

Do garnuszka dodajemy dżem, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło, kakao i wszystko razem musimy zagotować. Studzimy i dodajemy mąkę, jajka, przyprawę do piernika, miód i sodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę przekładamy do kwadratowej wysokiej foremki i pieczemy ok. 40 minut.

2

Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części. Dżem lekko podgrzewamy. Smarujemy powidłami każdą część ciasta i składamy. Wierzch także smarujemy cienką warstwą powideł. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy czekoladę aby się rozpuściła. Lekko studzimy i polewamy ciasto.

3

Wiadomo, że po Świętach zostaje nam mnóstwo ciasta. Nie wszystkie, ale ten Piernik można z powodzeniem zamrozić i mieć na inną okazję ponieważ ciasto nie zmienia swojego smaku, nie rozwarstwia się i jest w całości bardzo apetyczne. Tym samym nie wyrzucamy, ale jeszcze z powodzeniem możemy się nim zajadać!

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły