Popierniczony Piernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
Fulda2
![Popierniczony Piernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880689.jpeg&w=3840&q=75)
Prosty piernik z dużą ilością dżemu i pachnącymi przyprawami.
0
0 / 0
Prosty piernik z dużą ilością dżemu i pachnącymi przyprawami.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
14 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
7 łyżka cukier biały
125 g masło
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
2 szt. jaja l
7 łyżka mleko 3,2%
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka soda oczyszczona
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżecz. przyprawa do piernika
3 łyżka miód płynny
2 szkl. powidła śliwkowe łowicz
1 opak. czekolada
100 śmietana 36%
Przygotowanie
Do garnuszka dodajemy dżem, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło, kakao i wszystko razem musimy zagotować. Studzimy i dodajemy mąkę, jajka, przyprawę do piernika, miód i sodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę przekładamy do kwadratowej wysokiej foremki i pieczemy ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części. Dżem lekko podgrzewamy. Smarujemy powidłami każdą część ciasta i składamy. Wierzch także smarujemy cienką warstwą powideł. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy czekoladę aby się rozpuściła. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Wiadomo, że po Świętach zostaje nam mnóstwo ciasta. Nie wszystkie, ale ten Piernik można z powodzeniem zamrozić i mieć na inną okazję ponieważ ciasto nie zmienia swojego smaku, nie rozwarstwia się i jest w całości bardzo apetyczne. Tym samym nie wyrzucamy, ale jeszcze z powodzeniem możemy się nim zajadać!
Kategorie
Alergeny
Jajka