Popękane ciasteczka piernikowe
Lubella
Popękane ciasteczka piernikowe to idealny pomysł na świąteczny smakołyk, który łączy aromaty korzennych przypraw z miękkim wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Ich charakterystyczny, popękany wygląd sprawia, że pięknie prezentują się na stole, a przy tym są łatwe do zrobienia. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza miłośnikom piernikowych smaków. Doskonale pasują do kawy, herbaty czy gorącego kakao, a podane w ozdobnym słoiku mogą być także świetnym, domowym prezentem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Popękane ciasteczka piernikowe to idealny pomysł na świąteczny smakołyk, który łączy aromaty korzennych przypraw z miękkim wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Ich charakterystyczny, popękany wygląd sprawia, że pięknie prezentują się na stole, a przy tym są łatwe do zrobienia. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza miłośnikom piernikowych smaków. Doskonale pasują do kawy, herbaty czy gorącego kakao, a podane w ozdobnym słoiku mogą być także świetnym, domowym prezentem.
9
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
300 g mąka tortowa lubella
100 g masło
2 szt. jaja
50 ml sok z cytryny
200 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka przyprawa do piernika
1 szczyp. sól
50 g cukier puder do posypania
Przygotowanie
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, aż składniki się połączą.
Wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i szczyptę soli.
Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodziło i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Wyjmij ciasto z lodówki, formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je dokładnie w cukrze pudrze.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Kulki ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.
Piecz około 10 minut, aż ciasteczka popękają i delikatnie się zarumienią.
Po upieczeniu odstaw ciasteczka do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo posyp je cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.