Popękane ciasteczka piernikowe

Lubella
Popękane ciasteczka piernikowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Popękane ciasteczka piernikowe to idealny pomysł na świąteczny smakołyk, który łączy aromaty korzennych przypraw z miękkim wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Ich charakterystyczny, popękany wygląd sprawia, że pięknie prezentują się na stole, a przy tym są łatwe do zrobienia. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym – zwłaszcza miłośnikom piernikowych smaków. Doskonale pasują do kawy, herbaty czy gorącego kakao, a podane w ozdobnym słoiku mogą być także świetnym, domowym prezentem.

9

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

300 g mąka tortowa lubella

100 g masło

2 szt. jaja

50 ml sok z cytryny

200 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka przyprawa do piernika

1 szczyp. sól

50 g cukier puder do posypania

Przygotowanie


W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, aż składniki się połączą.

Wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i szczyptę soli.

Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.

Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodziło i nabrało odpowiedniej konsystencji.

Wyjmij ciasto z lodówki, formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je dokładnie w cukrze pudrze.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Kulki ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.

Piecz około 10 minut, aż ciasteczka popękają i delikatnie się zarumienią.

Po upieczeniu odstaw ciasteczka do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo posyp je cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły