Popcorn słony karmel

EkspertOdKuchni

Poznaj przepis na domowy popcorn z solonym karmelem – idealną przekąskę na wieczór filmowy, imprezę lub słodką chwilę relaksu. To świetna alternatywa dla sklepowych wersji pełnych konserwantów i sztucznych dodatków. Możesz go łatwo wzbogacić o ulubione dodatki – orzechy, przyprawy, a nawet odrobinę cynamonu lub chili, jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na domowy popcorn z solonym karmelem – idealną przekąskę na wieczór filmowy, imprezę lub słodką chwilę relaksu. To świetna alternatywa dla sklepowych wersji pełnych konserwantów i sztucznych dodatków. Możesz go łatwo wzbogacić o ulubione dodatki – orzechy, przyprawy, a nawet odrobinę cynamonu lub chili, jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków. Smacznego!
6
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g ziarna kukurydzy do popcornu
2 łyżka olej
Karmel
100 g cukier
50 g masło
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
W dużym garnku z pokrywką rozgrzej olej.
Wrzuć ziarna popcornu i przykryj.
Gdy zacznie intensywnie strzelać, potrząsaj garnkiem co jakiś czas, by się nie przypalił.
Gdy strzały się przerzedzą, zdejmij z ognia i odstaw. Przełóż popcorn do dużej miski (bez niepopękanych ziaren).
W rondelku rozpuść cukier z masłem na średnim ogniu. Nie mieszaj zbyt intensywnie – wystarczy delikatnie poruszać rondlem.
Gotuj, aż masa stanie się bursztynowa (ok. 4–6 minut).
Dodaj sól i sodę oczyszczoną (uwaga: masa się spieni). Wymieszaj szybko.
Wylej gorący karmel na popcorn i szybko mieszaj, aby równomiernie pokryć wszystkie ziarenka.
Jeśli chcesz, możesz przełożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, aby się nie sklejał.
Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia (ok. 15 minut).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.