Popcorn słony karmel

EkspertOdKuchni
Popcorn słony karmel

0

0 / 0

Poznaj przepis na domowy popcorn z solonym karmelem – idealną przekąskę na wieczór filmowy, imprezę lub słodką chwilę relaksu. To świetna alternatywa dla sklepowych wersji pełnych konserwantów i sztucznych dodatków. Możesz go łatwo wzbogacić o ulubione dodatki – orzechy, przyprawy, a nawet odrobinę cynamonu lub chili, jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków. Smacznego!

6

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g ziarna kukurydzy do popcornu

2 łyżka olej

Karmel

100 g cukier

50 g masło

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

W dużym garnku z pokrywką rozgrzej olej.

2

Wrzuć ziarna popcornu i przykryj.

3

Gdy zacznie intensywnie strzelać, potrząsaj garnkiem co jakiś czas, by się nie przypalił.

4

Gdy strzały się przerzedzą, zdejmij z ognia i odstaw. Przełóż popcorn do dużej miski (bez niepopękanych ziaren).

5

W rondelku rozpuść cukier z masłem na średnim ogniu. Nie mieszaj zbyt intensywnie – wystarczy delikatnie poruszać rondlem.

6

Gotuj, aż masa stanie się bursztynowa (ok. 4–6 minut).

7

Dodaj sól i sodę oczyszczoną (uwaga: masa się spieni). Wymieszaj szybko.

8

Wylej gorący karmel na popcorn i szybko mieszaj, aby równomiernie pokryć wszystkie ziarenka.

9

Jeśli chcesz, możesz przełożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, aby się nie sklejał.

10

Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia (ok. 15 minut).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły