Pomidory zapiekane z żółtym serem
m7
Pomidory zapiekane z żółtym serem to świetny dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. Są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie szybkie i klasyczne połączenia kulinarne.
0
0 / 0
Pomidory zapiekane z żółtym serem to świetny dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. Są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie szybkie i klasyczne połączenia kulinarne.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. pomidor
150 g ser żółty
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. oregano suszone
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pomidory umyj i osusz. Każdy pomidor przekrój na pół i delikatnie wydrąż miąższ, aby zrobić miejsce na ser.
Piekarnik rozgrzej do 200°C (180°C z termoobiegiem).
Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, oregano, sól i pieprz.
Pomidory ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pomidor posmaruj przygotowaną oliwą z przyprawami.
Na każdej połówce pomidora ułóż starty ser.
Wstaw pomidory do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Po upieczeniu wyjmij pomidory z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.