Pomidory zapiekane z żółtym serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pomidory zapiekane z żółtym serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7401-1702058002657.jpeg&w=3840&q=75)
Pomysł wyszperany kiedyś w gazecie. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu, w ramach sałatki
0
0 / 0
Pomysł wyszperany kiedyś w gazecie. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu, w ramach sałatki
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
2 szt. czosnku
5 szt. pomidor
5 szt. żółtego sera
5 szt. jajek
1 szt. szczypiorku
Przygotowanie
Umyć pomidory i ostrym nożem ściąć wierzchy. Wydrążyć środki łyżeczką.
przecisnąć lub posiekać czosnek i wrzucić trochę na dno każdego pomidorka z drobniutko posiekanym szczypiorkiem.
każdy wydrążony pomidor wyłożyć plastrem żółtego sera.
ja trochę porozcinałam plastry sera żeby się ułożyły w koszyczki w pomidorach.
do każdego serowego koszyczka wbić surowe jajko.
posypać solą i pieprzem.
odkryte pomidorki wstawić do piekarnika i piec, aż jajko się zetnie (ok. 20 min w temp. 180°c).
przed podaniem nałożyć na pomidorki ich dekoracyjne kapelusiki.