Pomidory zapiekane z żółtym serem

m7
Pomidory zapiekane z żółtym serem

0

0 / 0

Pomidory zapiekane z żółtym serem to świetny dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. Są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie szybkie i klasyczne połączenia kulinarne.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. pomidor

150 g ser żółty

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. oregano suszone

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pomidory umyj i osusz. Każdy pomidor przekrój na pół i delikatnie wydrąż miąższ, aby zrobić miejsce na ser.

2

Piekarnik rozgrzej do 200°C (180°C z termoobiegiem).

3

Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry.

4

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, oregano, sól i pieprz.

5

Pomidory ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Każdy pomidor posmaruj przygotowaną oliwą z przyprawami.

7

Na każdej połówce pomidora ułóż starty ser.

8

Wstaw pomidory do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

9

Po upieczeniu wyjmij pomidory z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły