Pomidory zapiekane z ryżem i pieczarkami
korniszon5
Nie przepadam za pomidorami ale te jadłam na bardziej eleganckiej imprezie były podane do filetów z kurczaka i bardzo mi smakowały poza tym ładnie się prezentują więc czasem można zaskoczyć znajomych i podać je np. Na kolację:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1236
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
92
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Nie przepadam za pomidorami ale te jadłam na bardziej eleganckiej imprezie były podane do filetów z kurczaka i bardzo mi smakowały poza tym ładnie się prezentują więc czasem można zaskoczyć znajomych i podać je np. Na kolację:)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. ryż biały
15 szt. pieczarki
4 szt. pomidor
5 szt. ser żółty
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pomidory umyć, odkroić góry- nie wyrzucać, ostrym małym nożem lub łyżeczką wydrążyć, posolić środki, pieczarki umyć, oczyścić, razem z cebulą drobno pokroić.
ugotować ryż w bulionie warzywnym ok 15 min.
na patelni na oleju podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek odparuję woda i delikatnie się przyrumienią. Ugotowany, przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, dodać szczyptę kurkumy, doprawić solą i pieprzem
ryżem faszerować pomidory, posypać serem żółtym, przykryć 'kapeluszami', zapiekać w piekarniku ok. 15-20 min. Posypać szczypiorkiem. Smacznego:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1236
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
92
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.