Pomidory zapiekane z ryżem i pieczarkami

korniszon5
Pomidory zapiekane z ryżem i pieczarkami

1

0 / 0

Nie przepadam za pomidorami ale te jadłam na bardziej eleganckiej imprezie były podane do filetów z kurczaka i bardzo mi smakowały poza tym ładnie się prezentują więc czasem można zaskoczyć znajomych i podać je np. Na kolację:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki
0

1 szt. cebula

1 szt. ryż biały

15 szt. pieczarki

4 szt. pomidor

5 szt. ser żółty

0

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Pomidory umyć, odkroić góry- nie wyrzucać, ostrym małym nożem lub łyżeczką wydrążyć, posolić środki, pieczarki umyć, oczyścić, razem z cebulą drobno pokroić.

2

ugotować ryż w bulionie warzywnym ok 15 min.

3

na patelni na oleju podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek odparuję woda i delikatnie się przyrumienią. Ugotowany, przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, dodać szczyptę kurkumy, doprawić solą i pieprzem

4

ryżem faszerować pomidory, posypać serem żółtym, przykryć 'kapeluszami', zapiekać w piekarniku ok. 15-20 min. Posypać szczypiorkiem. Smacznego:)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1236

kcal

Białka

81

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

92

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły