Pomidory w słoikach

m7
Pomidory w słoikach

Średnia 4.3 / 4

Oceń!

Pomidory na zimę do zupy lub sosów w słoiczkach.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 kg pomidor

0.25 kg sól

4 l woda

Przygotowanie


Przygotować słoiki o pojemności 0,5 l.

Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

Jeśli są duże to na ósemki.

Każdy słoik napełnić pokrojonymi pomidorami.

Wodę rozmieszać z solą (1,5 łyżki soli na 1 litr wody) i zalać pomidory do 3/4 wysokości.

Zakręcić słoiki zakrętkami.

Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

95

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły