Pomidory w słoikach

m7
Pomidory w słoikach

0

4.3 / 4

Pomidory na zimę do zupy lub sosów w słoiczkach.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 kg pomidor

0.25 kg sól

4 l woda

Przygotowanie


1

Przygotować słoiki o pojemności 0,5 l.

2

Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

3

Jeśli są duże to na ósemki.

4

Każdy słoik napełnić pokrojonymi pomidorami.

5

Wodę rozmieszać z solą (1,5 łyżki soli na 1 litr wody) i zalać pomidory do 3/4 wysokości.

6

Zakręcić słoiki zakrętkami.

7

Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły