Pomidory w słoikach

m7

Pomidory na zimę do zupy lub sosów w słoiczkach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
95
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 4
Pomidory na zimę do zupy lub sosów w słoiczkach.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg pomidor
0.25 kg sól
4 l woda
Przygotowanie
Przygotować słoiki o pojemności 0,5 l.
Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Jeśli są duże to na ósemki.
Każdy słoik napełnić pokrojonymi pomidorami.
Wodę rozmieszać z solą (1,5 łyżki soli na 1 litr wody) i zalać pomidory do 3/4 wysokości.
Zakręcić słoiki zakrętkami.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
95
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.