Pomidory faszerowane spaghetti

mariola85

Faszerowane warzywa to bardzo smaczne i efektowne pomysły na obiad lub kolację. Faszerujemy cukinię, paprykę, pieczarki, kalarepę i pomidory. Pomysłów na farsz jest wiele, mój dzisiejszy pomysł to pomidory faszerowane spaghetti - prosta w wykonaniu, smaczna i bardzo elegancka potrawa z pewnością zachwyci Waszych gości lub ukochanego - może być inspiracją na zbliżające się Walentynki. O tej porze roku (jest zima) bardzo trudno kupić dobre pomidory, potrzebny będzie dobry nos:) Udało mi się kupić jakieś pomidorki z Hiszpanii, które przypominały nasze malinowe lub taką podłużną odmianę "bawole oko". Sam farsz zależy od Waszej inwencji i niekoniecznie musi to być mięso.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Faszerowane warzywa to bardzo smaczne i efektowne pomysły na obiad lub kolację. Faszerujemy cukinię, paprykę, pieczarki, kalarepę i pomidory. Pomysłów na farsz jest wiele, mój dzisiejszy pomysł to pomidory faszerowane spaghetti - prosta w wykonaniu, smaczna i bardzo elegancka potrawa z pewnością zachwyci Waszych gości lub ukochanego - może być inspiracją na zbliżające się Walentynki. O tej porze roku (jest zima) bardzo trudno kupić dobre pomidory, potrzebny będzie dobry nos:) Udało mi się kupić jakieś pomidorki z Hiszpanii, które przypominały nasze malinowe lub taką podłużną odmianę "bawole oko". Sam farsz zależy od Waszej inwencji i niekoniecznie musi to być mięso.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. tymianek
2 łyżka groszek zielony konserwowy
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka oliwa z oliwek
1 dag. pomidor
5 dag. makaron spaghetti
5 dag. szynka
5 dag. ser żółty
Przygotowanie
Dodajemy pozostałe składniki łącznie z ugotowanym spaghetti. Faszerujemy nimi wydrążone pomidory, które wkładamy do naczynia żaroodpornego zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Dodajemy miąższ z pomidorów bez pestek.
Wydrążamy pomidory.
Na łyżce oliwy podsmażamy szynkę pokrojoną w paski.
Przygotowujemy składniki.
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.