Pomidory faszerowane sosem pieczarkowym i makaronem
AnetaGwiner
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. pomidor
1 szt. kulka mozarelli
2 łodyga świeża bazylia
1 szt. cebula
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
70 g makaron spaghetti lubella
30 g makaron muszelki lubella
Przygotowanie
Makaron spaghetti oraz muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku. Z każdego pomidora odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Solimy i czekamy aż odcieknie.
Cebulę obrać i pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać sos Łowicz pieczarkowym posiekane listki bazylii (około 6 sztuk) oraz sól i pieprz. Wszystko podsmażamy około 3 minut. Dodajemy makarony i mieszamy z sosem.
Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego pomidora położyć plasterek mozzarelli. Pomidory nafaszerować farszem pieczarkowo-makaronowym.
Na wierzch ułożyć po plastrze mozzarelli. Pomidory pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.