Pomidory faszerowane sosem pieczarkowym i makaronem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Pomidory faszerowane sosem pieczarkowym i makaronem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637441.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. pomidor
1 szt. kulka mozarelli
2 łodyga świeża bazylia
1 szt. cebula
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
70 g makaron spaghetti lubella
30 g makaron muszelki lubella
Przygotowanie
Makaron spaghetti oraz muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku. Z każdego pomidora odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Solimy i czekamy aż odcieknie.
Cebulę obrać i pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać sos Łowicz pieczarkowym posiekane listki bazylii (około 6 sztuk) oraz sól i pieprz. Wszystko podsmażamy około 3 minut. Dodajemy makarony i mieszamy z sosem.
Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego pomidora położyć plasterek mozzarelli. Pomidory nafaszerować farszem pieczarkowo-makaronowym.
Na wierzch ułożyć po plastrze mozzarelli. Pomidory pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.