Pomidory faszerowane sosem pieczarkowym i makaronem

AnetaGwiner
Pomidory faszerowane sosem pieczarkowym i makaronem

0

0 / 0

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. pomidor

1 szt. kulka mozarelli

2 łodyga świeża bazylia

1 szt. cebula

3 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

70 g makaron spaghetti lubella

30 g makaron muszelki lubella

Przygotowanie


1

Makaron spaghetti oraz muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku. Z każdego pomidora odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Solimy i czekamy aż odcieknie.

2

Cebulę obrać i pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać sos Łowicz pieczarkowym posiekane listki bazylii (około 6 sztuk) oraz sól i pieprz. Wszystko podsmażamy około 3 minut. Dodajemy makarony i mieszamy z sosem.

3

Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego pomidora położyć plasterek mozzarelli. Pomidory nafaszerować farszem pieczarkowo-makaronowym.

4

Na wierzch ułożyć po plastrze mozzarelli. Pomidory pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

184

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły