Pomidory faszerowane kuskusem

Łowicz
Pomidory faszerowane kuskusem

0

0 / 0

Pomidory faszerowane kuskusem perłowym to kolorowe, lekkie danie, które zaskakuje prostotą i głębią smaku. Idealne na letni obiad, kolację na tarasie albo zdrową przekąskę. Soczyste pomidory wypełnione aromatycznym farszem z kuskusu, suszonych pomidorów, mozzarelli i natki pietruszki zachwycą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców szukających warzywnej odmiany. Podawaj na ciepło lub w wersji na zimno – sprawdzą się w każdej odsłonie!

7

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. duże pomidory twarde

100 g kuskus perłowy

5 szt. suszone pomidory w oleju

1 szt. mozzarella kulka

2 szt. natka pietruszki pokrojona

2 szt. oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Odetnij górę pomidorów (zrób „czapeczki”), wydrąż delikatnie środek łyżką, nie uszkadzając ścianek. Odłóż miąższ – będzie użyty do farszu. Odwróć pomidory i zostaw na papierze, by odciekły.

2

Ugotuj kuskus perłowy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przestudź.

3

Miąższ z pomidorów drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.

4

Wymieszaj kuskus z miąższem z pomidorów, suszonymi pomidorami, mozzarellą i natką pietruszki. Dopraw do smaku oliwą, solą i pieprzem.

5

Wypełnij farszem wydrążone pomidory, lekko dociskając. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj „czapeczkami”.

6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut, aż pomidory zmiękną, a farsz się zapiecze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

391

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły