Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. pomidor
1 szt. filet z kurczaka
1 kostka ser feta
1 szt. czosnek
1 łyżka bazylia
1 łyżka zioła prowansalskie
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy bazylią, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W tym czasie ścinamy góry z naszych pomidorów i za pomocą łyżki lub noża wydrążamy miąższ. Do kurczaka dodajemy wydrążony miąższ i dusimy przez chwilkę. Ser feta kroimy w kostkę. Nadziewamy pomidory kurczakiem, do każdego wkładamy po kilka kostek fety.
Przykrywamy pomidory ściętymi wcześniej górami. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni. Takie pomidory są świetne jako przekąska lub lekka kolacja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.