Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta
m7
2
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. pomidor
1 szt. filet z kurczaka
1 kost. ser feta
1 szt. czosnek
1 łyżka bazylia
1 łyżka zioła prowansalskie
1 szcz. sól, pieprz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy bazylią, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W tym czasie ścinamy góry z naszych pomidorów i za pomocą łyżki lub noża wydrążamy miąższ. Do kurczaka dodajemy wydrążony miąższ i dusimy przez chwilkę. Ser feta kroimy w kostkę. Nadziewamy pomidory kurczakiem, do każdego wkładamy po kilka kostek fety.
Przykrywamy pomidory ściętymi wcześniej górami. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni. Takie pomidory są świetne jako przekąska lub lekka kolacja.