Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta

m7
Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta

2

0 / 0

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. pomidor

1 szt. filet z kurczaka

1 kostka ser feta

1 szt. czosnek

1 łyżka bazylia

1 łyżka zioła prowansalskie

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy bazylią, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

2

W tym czasie ścinamy góry z naszych pomidorów i za pomocą łyżki lub noża wydrążamy miąższ. Do kurczaka dodajemy wydrążony miąższ i dusimy przez chwilkę. Ser feta kroimy w kostkę. Nadziewamy pomidory kurczakiem, do każdego wkładamy po kilka kostek fety.

3

Przykrywamy pomidory ściętymi wcześniej górami. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni. Takie pomidory są świetne jako przekąska lub lekka kolacja.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

722

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły