Pomidorowy ryż z boczkie i warzywami

m7
Pomidorowy ryż z boczkie i warzywami

0

0 / 0

Pikantne danie na szybki obiad:) ugotowałam je gdy miałam mało czasu, a zbliżała się pora obiadowa

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka

300 g boczek wędzony

1 szkl. ryż

0.75 szkl. woda

0.50 szt. fasola czerwona konserwowa

0.50 szt. groszek zielony konserwowy

2 szt. seler naciowy

1 szt. czerwona cebula

1 szt. papryczka chili

0.50 szt. papryka zielona

2 szt. czosnek

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. nać pietruszki

1 szt. bazylia świeża

0.50 szt. limonka

Przygotowanie


1

Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,

2

Pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,

3

Przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,

4

Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,

5

Cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,

6

Dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,

7

Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,

8

Na ryżu układamy boczek z warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

772

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły