Pomidorowy ryż z boczkie i warzywami
m7
Pikantne danie na szybki obiad:) ugotowałam je gdy miałam mało czasu, a zbliżała się pora obiadowa
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pikantne danie na szybki obiad:) ugotowałam je gdy miałam mało czasu, a zbliżała się pora obiadowa
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
300 g boczek wędzony
1 szkl. ryż
0.75 szkl. woda
0.50 szt. fasola czerwona konserwowa
0.50 szt. groszek zielony konserwowy
2 szt. seler naciowy
1 szt. czerwona cebula
1 szt. papryczka chili
0.50 szt. papryka zielona
2 szt. czosnek
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 szt. nać pietruszki
1 szt. bazylia świeża
0.50 szt. limonka
Przygotowanie
Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
Pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
Przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
Cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
Dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
Na ryżu układamy boczek z warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.