Pomidorowy makaron na ostro z dodatkiem ketchupu
kontakt_2
Masz ochotę na włoską ucztę? Co powiesz na błyskawiczne spaghetti z odrobiną pikanterii? Skąd ten ostry posmak? Zapytasz? Odpowiedzią Pani Pikantnej jest ketchup Kotlin z piekła rodem. Naszym zdaniem to idealny dodatek do Twojego sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
918
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Masz ochotę na włoską ucztę? Co powiesz na błyskawiczne spaghetti z odrobiną pikanterii? Skąd ten ostry posmak? Zapytasz? Odpowiedzią Pani Pikantnej jest ketchup Kotlin z piekła rodem. Naszym zdaniem to idealny dodatek do Twojego sosu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mięso mielone
1 szt. cebula
1 łyżka oliwa z oliwek
2 puszka pomidory krojone łowicz
1 łyżecz. cukier
1 łyżka ocet
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. suszona bazylia
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
200 g makaron penne
Przygotowanie
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
Aby przygotować sos cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na oliwie. Kiedy cebula się zarumieni, dodaj do niej mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż tak długo, aż mięso będzie gotowe.
Do osobnego garnka wlej pomidory z puszki, dodaj cukier, ocet i zioła. Dodaj 5 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem. Zblenduj całość. Sos dolej do mięsa i podgrzewaj, aż do zagotowania
Podaj go z makaronem penne. Możesz oprószyć go startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
918
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.