Pomidorówka inaczej, czyli pomidorowe cappuccino

AnetaGwiner
Pomidorówka inaczej, czyli pomidorowe cappuccino

1

0 / 0

Ulubiona zupa dzieci to pomidorowa. A jeżeli poda się pomidorową w wersji cappuccino to nawet niejadek zje obiadek. Kremowa, delikatna z nuta cytrusowych pomarańczy smakuje wyśmienicie.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

1 l bulion warzywny

3 szt. marchew

1 szt. pomarańcza

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cynamon

5 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Marchewkę obrać i pokroić. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną pomarańczę oraz przecier pomidorowy i skórkę z pomarańczy. Zalewamy bulionem. Dusimy, aż marchewka będzie miękka.

2

Zupę blendujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Gotujemy jeszcze chwilę. Śmietankę ubijamy. Zupę podajemy z ubitą śmietanką i skórką pomarańczową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

397

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły