Pomidorówka inaczej, czyli pomidorowe cappuccino
AnetaGwiner
0
0 / 0
Ulubiona zupa dzieci to pomidorowa. A jeżeli poda się pomidorową w wersji cappuccino to nawet niejadek zje obiadek. Kremowa, delikatna z nuta cytrusowych pomarańczy smakuje wyśmienicie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
1 l bulion warzywny
3 szt. marchew
1 szt. pomarańcza
1 łyżeczka skórka z pomarańczy
2 łyżka olej
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. cynamon
5 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Marchewkę obrać i pokroić. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną pomarańczę oraz przecier pomidorowy i skórkę z pomarańczy. Zalewamy bulionem. Dusimy, aż marchewka będzie miękka.
Zupę blendujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Gotujemy jeszcze chwilę. Śmietankę ubijamy. Zupę podajemy z ubitą śmietanką i skórką pomarańczową.