Pomidorowe risotto z warzywami i kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką
catha
Pyszne kremowe risotto z dodatkiem sosu bolońskiego Łowicz z cieciorką, groszkiem i marchewką. Podawane w towarzystwie kurczaka w bolońskiej marynacie, zapiekane pod serową pierzynką. Całość obficie posypana świeżym koperkiem. Moje danie to forma zapiekanki, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na gorącą kolację.
0
0 / 0
Pyszne kremowe risotto z dodatkiem sosu bolońskiego Łowicz z cieciorką, groszkiem i marchewką. Podawane w towarzystwie kurczaka w bolońskiej marynacie, zapiekane pod serową pierzynką. Całość obficie posypana świeżym koperkiem. Moje danie to forma zapiekanki, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na gorącą kolację.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. ryż biały
1 szt. cebula
2 szt. udko z kurczaka
1.50 szkl. marchewka z groszkiem
1 pusz. cieciorka w zalewie
6 plast. ser żółty
7 szt. pomidorki koktajlowe
1 pęcz. świeży koperek
3 szcz. sól
1 szcz. pieprz cytrynowy
1 szcz. oregano
1 szcz. czosnek granulowany
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 szcz. słodka papryka w proszku
1.50 szkl. woda
Przygotowanie
Mięso umyć, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i papryką. Obsmażyć z każdej strony na patelni po 2 minuty do zarumienienia skórki. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w sosie bolońskim Łowicz i odstawić na chwilę do czasu przygotowania ryżu.
Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na patelnię, posolić i podsmażyć przez 2 minuty. Na patelnię wsypać szklankę sypkiego ryżu, wymieszać z cebulą, dolać 1,5 szklanki wody i dusić kilka chwil, aż ryż wciągnie wodę (praktycznie natychmiast).
Przygotować żaroodporne naczynie. Ryż z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem bolońskim Łowicz, dokładnie wymieszać i wygładzić wierzch. Posypać oregano. Na to rozłożyć marchewkę z groszkiem, cieciorkę i pokrojone w paseczki plastry żółtego sera (można też ser zetrzeć).
Całość posypać oregano i szczyptą czosnku granulowanego, położyć na wierzch zamarynowane w sosie bolońskim udka z kurczaka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać w zamkniętym naczyniu przez godzinę.
Po godzinie zdjąć pokrywę, dorzucić pomidorki koktajlowe i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Danie podawać natychmiast posypane świeżym, pachnącym koperkiem.