Pomidorowe risotto z warzywami i kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką

catha
Pomidorowe risotto z warzywami i kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką

0

0 / 0

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem sosu bolońskiego Łowicz z cieciorką, groszkiem i marchewką. Podawane w towarzystwie kurczaka w bolońskiej marynacie, zapiekane pod serową pierzynką. Całość obficie posypana świeżym koperkiem. Moje danie to forma zapiekanki, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na gorącą kolację.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. ryż biały

1 szt. cebula

2 szt. udko z kurczaka

1.50 szkl. marchewka z groszkiem

1 pusz. cieciorka w zalewie

6 plast. ser żółty

7 szt. pomidorki koktajlowe

1 pęcz. świeży koperek

3 szcz. sól

1 szcz. pieprz cytrynowy

1 szcz. oregano

1 szcz. czosnek granulowany

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 szcz. słodka papryka w proszku

1.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Mięso umyć, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i papryką. Obsmażyć z każdej strony na patelni po 2 minuty do zarumienienia skórki. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w sosie bolońskim Łowicz i odstawić na chwilę do czasu przygotowania ryżu.

2

Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na patelnię, posolić i podsmażyć przez 2 minuty. Na patelnię wsypać szklankę sypkiego ryżu, wymieszać z cebulą, dolać 1,5 szklanki wody i dusić kilka chwil, aż ryż wciągnie wodę (praktycznie natychmiast).

3

Przygotować żaroodporne naczynie. Ryż z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem bolońskim Łowicz, dokładnie wymieszać i wygładzić wierzch. Posypać oregano. Na to rozłożyć marchewkę z groszkiem, cieciorkę i pokrojone w paseczki plastry żółtego sera (można też ser zetrzeć).

4

Całość posypać oregano i szczyptą czosnku granulowanego, położyć na wierzch zamarynowane w sosie bolońskim udka z kurczaka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać w zamkniętym naczyniu przez godzinę.

5

Po godzinie zdjąć pokrywę, dorzucić pomidorki koktajlowe i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Danie podawać natychmiast posypane świeżym, pachnącym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły