Pomidorowe risotto z warzywami i kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką

catha
Pomidorowe risotto z warzywami i kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką

0

0 / 0

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem sosu bolońskiego Łowicz z cieciorką, groszkiem i marchewką. Podawane w towarzystwie kurczaka w bolońskiej marynacie, zapiekane pod serową pierzynką. Całość obficie posypana świeżym koperkiem. Moje danie to forma zapiekanki, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na gorącą kolację.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. ryż biały

1 szt. cebula

2 szt. udko z kurczaka

1.50 szkl. marchewka z groszkiem

1 puszka cieciorka w zalewie

6 plaster ser żółty

7 szt. pomidorki koktajlowe

1 pęcz. świeży koperek

3 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz cytrynowy

1 szczyp. oregano

1 szczyp. czosnek granulowany

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 szczyp. słodka papryka w proszku

1.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Mięso umyć, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i papryką. Obsmażyć z każdej strony na patelni po 2 minuty do zarumienienia skórki. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w sosie bolońskim Łowicz i odstawić na chwilę do czasu przygotowania ryżu.

2

Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na patelnię, posolić i podsmażyć przez 2 minuty. Na patelnię wsypać szklankę sypkiego ryżu, wymieszać z cebulą, dolać 1,5 szklanki wody i dusić kilka chwil, aż ryż wciągnie wodę (praktycznie natychmiast).

3

Przygotować żaroodporne naczynie. Ryż z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem bolońskim Łowicz, dokładnie wymieszać i wygładzić wierzch. Posypać oregano. Na to rozłożyć marchewkę z groszkiem, cieciorkę i pokrojone w paseczki plastry żółtego sera (można też ser zetrzeć).

4

Całość posypać oregano i szczyptą czosnku granulowanego, położyć na wierzch zamarynowane w sosie bolońskim udka z kurczaka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać w zamkniętym naczyniu przez godzinę.

5

Po godzinie zdjąć pokrywę, dorzucić pomidorki koktajlowe i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Danie podawać natychmiast posypane świeżym, pachnącym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1372

kcal

Białka

73

gram

Węglowodany

135

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły