Pomidorowa zabielana
maspexdigital
Klasyczna zupa pomidorowa zabielana to zawsze dobry pomysł na zupę.
0
0 / 0
Klasyczna zupa pomidorowa zabielana to zawsze dobry pomysł na zupę.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2.50 l woda
1 szt. ćwiartka kurczaka
2 szt. marchewka
1 szt. cebula
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. por
0.30 szt. seler korzeń
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
200 g kwaśna śmietana 18%
1 szt. sól, pieprz
1 szt. liść laurowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 opak. makaron lubella świdry
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu.
Po zagotowaniu mięsa, zebrać łyżką powstały na powierzchni osad.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około pół godziny.
Marchewki, pietruszkę, por (tylko biała część), cebulę oraz seler umyć i obrać. Następnie pokroić w słupki, a cebulę przeciąć na pół. Przygotowaną włoszczyznę oraz przyprawy dodać do gotującego się wywaru i gotować przez następne 30 minut.
Wyjąć mięso, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Przez chwilę gotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.