Pomidorowa zabielana

maspexdigital

Klasyczna zupa pomidorowa zabielana to zawsze dobry pomysł na zupę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2113
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
346
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyczna zupa pomidorowa zabielana to zawsze dobry pomysł na zupę.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2.50 l woda
1 szt. ćwiartka kurczaka
2 szt. marchewka
1 szt. cebula
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. por
0.30 szt. seler korzeń
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
200 g kwaśna śmietana 18%
1 szt. sól, pieprz
1 szt. liść laurowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 opak. makaron lubella świdry
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu.
Po zagotowaniu mięsa, zebrać łyżką powstały na powierzchni osad.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około pół godziny.
Marchewki, pietruszkę, por (tylko biała część), cebulę oraz seler umyć i obrać. Następnie pokroić w słupki, a cebulę przeciąć na pół. Przygotowaną włoszczyznę oraz przyprawy dodać do gotującego się wywaru i gotować przez następne 30 minut.
Wyjąć mięso, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Przez chwilę gotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2113
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
346
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.