Pomidorowa potrawka z warzywami i fasolą
dorota
0
0 / 0
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g fasola biała sucha
1 pęcz. botwina (liście i korzeń)
1 szt. sos łowicz
3 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
4 szt. liście laurowe
1 pęcz. natka pietruszki
2 szt. marchew
1 szt. seler korzeń
4 kostka dynia
1 szt. koper włoski
1 szt. cebula biała
4 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. cukier brązowy
1 szczyp. wędzona papryka
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Namoczoną przez noc fasolę opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, 2 gałązki tymianku i łodygi z pęczka natki. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki, seler, buraczki i dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Ułóż warzywa na blasze, posyp solą i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Piecz przez 20 minut.
Gdy warzywa się pieką zblanszuj i posiekaj botwinkę, obierz i posiekaj cebulę. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Pozostałą oliwę wlej do garnka, w którym będziesz zapiekać danie.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podgrzewaj aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj sos pomidorowy, cukier, tymianek, rozmaryn oraz wędzoną paprykę. Zagotuj sos i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dopraw do smaku.
Do gotowego sosu dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę razem z 1 szklanką wody z gotowania oraz upieczonymi warzywami i liśćmi botwinki. Dokładnie wymieszaj.