Pomidorowa potrawka z warzywami i fasolą

dorota
Pomidorowa potrawka z warzywami i fasolą

0

0 / 0

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g fasola biała sucha

1 pęcz. botwina (liście i korzeń)

1 szt. sos łowicz

3 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

4 szt. liście laurowe

1 pęcz. natka pietruszki

2 szt. marchew

1 szt. seler korzeń

4 kostka dynia

1 szt. koper włoski

1 szt. cebula biała

4 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. cukier brązowy

1 szczyp. wędzona papryka

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Namoczoną przez noc fasolę opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, 2 gałązki tymianku i łodygi z pęczka natki. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.

2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki, seler, buraczki i dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Ułóż warzywa na blasze, posyp solą i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Piecz przez 20 minut.

3

Gdy warzywa się pieką zblanszuj i posiekaj botwinkę, obierz i posiekaj cebulę. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Pozostałą oliwę wlej do garnka, w którym będziesz zapiekać danie.

4

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podgrzewaj aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj sos pomidorowy, cukier, tymianek, rozmaryn oraz wędzoną paprykę. Zagotuj sos i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dopraw do smaku.

5

Do gotowego sosu dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę razem z 1 szklanką wody z gotowania oraz upieczonymi warzywami i liśćmi botwinki. Dokładnie wymieszaj.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły