0

Składniki

250 Gramów
Fasola biała sucha
1 Pęczek
Botwina (liście i korzeń)
1 Sztuka
Sos Łowicz
3 Łyżki
Oliwa z oliwek extra virgin
4 Sztuki
Liście laurowe
1 Pęczek
Natka pietruszki
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
Seler korzeń
4 Kostki
Dynia
1 Sztuka
Koper włoski
1 Sztuka
cebula biała
4 Sztuki
ząbek czosnku
1 Łyżeczka
Cukier brązowy
1 Szczypta
Wędzona papryka
1 Łyżeczka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Namoczoną przez noc fasolę opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, 2 gałązki tymianku i łodygi z pęczka natki. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki, seler, buraczki i dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Ułóż warzywa na blasze, posyp solą i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Piecz przez 20 minut.
  3. Gdy warzywa się pieką zblanszuj i posiekaj botwinkę, obierz i posiekaj cebulę. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Pozostałą oliwę wlej do garnka, w którym będziesz zapiekać danie.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podgrzewaj aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj sos pomidorowy, cukier, tymianek, rozmaryn oraz wędzoną paprykę. Zagotuj sos i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dopraw do smaku.
  5. Do gotowego sosu dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę razem z 1 szklanką wody z gotowania oraz upieczonymi warzywami i liśćmi botwinki. Dokładnie wymieszaj.

Podobne przepisy

Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Filetto di manzo all’arrabbiata

Przepis
Łatwy Do 40 min
Filetto di manzo all’arrabbiata

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodki...

Przepis
Średni Do 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Spaghetti z małżami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti z małżami

Pasztet z cukinii

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pasztet z cukinii

TAGLIATELLE ZUCCA E PANCETTA

Przepis
Średni Do 1 godz
TAGLIATELLE ZUCCA E PANCETTA

PENNE CON TONNO

Przepis
Łatwy Do 40 min
PENNE CON TONNO

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!