Pomidorowa na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami
maspexdigital
Dodaj tradycyjnej zupie pomidorowej nieco pikanterii. Przygotuj nową wersję znanej zupy – pomidorową na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami. Dzięki serkowi mascarpone zyska ona delikatnego, słodkiego posmaku, który idealnie będzie kontrastował z ostrą papryczką chilli. Całość dopełnią kokosowe chipsy, którymi należy posypać gotową zupę. Wypróbuj tradycyjną pomidorówkę w nowym wydaniu – na ostro, z mascarpone i kokosowymi chipsami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Dodaj tradycyjnej zupie pomidorowej nieco pikanterii. Przygotuj nową wersję znanej zupy – pomidorową na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami. Dzięki serkowi mascarpone zyska ona delikatnego, słodkiego posmaku, który idealnie będzie kontrastował z ostrą papryczką chilli. Całość dopełnią kokosowe chipsy, którymi należy posypać gotową zupę. Wypróbuj tradycyjną pomidorówkę w nowym wydaniu – na ostro, z mascarpone i kokosowymi chipsami.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
2 szt. marchewka
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryczka chili
1 szt. cebula
0.50 szt. seler
0.50 szt. por
3 szt. ząbek czosnku
3 łyżka masło klarowane
1 łyżka pasta curry
0.50 łyżka kminek mielony
1 łyżka curry w proszku
0.50 łyżecz. cynamon
1 szczyp. sól himalajska
3 szkl. woda
250 g serek mascarpone
50 g kokosowe chipsy
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pora oraz przyprawy. Smażyć do momentu zeszklenia cały czas mieszając.
Następnie wrzucić pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, oprócz pomidorów - smażyć jeszcze chwilę, aby smaki i aromaty z przypraw się wymieszały.
Teraz wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem 20 minut.
Dodać 2 puszki pomidorów Łowicz i gotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć garnek z ognia, dodać połowę serka mascarpone oraz połowę śmietanki i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Pozostałą śmietankę i serek ubić w pojemniku na puszysty krem.
Gorącą pomidorówkę nalać do miseczek, dodać po 2 kopiate łyżki kremu i posypać całość kokosowymi chipsami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.