Pomidorowa na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami

maspexdigital
Pomidorowa na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami

0

5 / 1

Dodaj tradycyjnej zupie pomidorowej nieco pikanterii. Przygotuj nową wersję znanej zupy – pomidorową na ostro z mascarpone i kokosowymi chipsami. Dzięki serkowi mascarpone zyska ona delikatnego, słodkiego posmaku, który idealnie będzie kontrastował z ostrą papryczką chilli. Całość dopełnią kokosowe chipsy, którymi należy posypać gotową zupę. Wypróbuj tradycyjną pomidorówkę w nowym wydaniu – na ostro, z mascarpone i kokosowymi chipsami.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

2 szt. marchewka

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryczka chili

1 szt. cebula

0.50 szt. seler

0.50 szt. por

3 szt. ząbek czosnku

3 łyżka masło klarowane

1 łyżka pasta curry

0.50 łyżka kminek mielony

1 łyżka curry w proszku

0.50 łyżeczka cynamon

1 szcz. sól himalajska

3 szkl. woda

250 g serek mascarpone

50 g kokosowe chipsy

Przygotowanie


1

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pora oraz przyprawy. Smażyć do momentu zeszklenia cały czas mieszając.

2

Następnie wrzucić pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, oprócz pomidorów - smażyć jeszcze chwilę, aby smaki i aromaty z przypraw się wymieszały.

3

Teraz wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem 20 minut.

4

Dodać 2 puszki pomidorów Łowicz i gotować jeszcze 5 minut.

5

Zdjąć garnek z ognia, dodać połowę serka mascarpone oraz połowę śmietanki i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Pozostałą śmietankę i serek ubić w pojemniku na puszysty krem.

6

Gorącą pomidorówkę nalać do miseczek, dodać po 2 kopiate łyżki kremu i posypać całość kokosowymi chipsami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły