Pomarańczowy keks

m7
Pomarańczowy keks

0

0 / 0

Kiedy nie masz pomysłu co zrobić z marnującymi się pomarańczami odpowiedź jest prosta! Pomarańczowy keks. Pyszne, aromatyczne ciasto pomarańczowego, którego smak Cię zachwyci a piękny zapach rozniesie się po całym domu.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.25 łyżeczka proszek do pieczenia

175 g masło

160 g cukier

225 g lubella mąka puszysta uniwersalna

150 g cukier

2 szt. jajko

1 szt. skórka z pomarańczy

1 łyżka mleko

4 łyżka sok pomarańczowy

1 łyżka sok pomarańczowy

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować keksówkę, wyłożyć natłuszczonym papierem.

2

Masło roztopić, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyć obroty, dodawać stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjąć i wystudzić.

3

Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły