Pomarańczowy keks
m7
0
0 / 0
Kiedy nie masz pomysłu co zrobić z marnującymi się pomarańczami odpowiedź jest prosta! Pomarańczowy keks. Pyszne, aromatyczne ciasto pomarańczowego, którego smak Cię zachwyci a piękny zapach rozniesie się po całym domu.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.25 łyżeczka proszek do pieczenia
175 g masło
160 g cukier
225 g lubella mąka puszysta uniwersalna
150 g cukier
2 szt. jajko
1 szt. skórka z pomarańczy
1 łyżka mleko
4 łyżka sok pomarańczowy
1 łyżka sok pomarańczowy
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować keksówkę, wyłożyć natłuszczonym papierem.
Masło roztopić, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyć obroty, dodawać stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjąć i wystudzić.
Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.