Pomarańczowy indyk
EdytaZaremba-Filipek
Niebanalna, pomarańczowa sałatka z podsmażonym indykiem w chilli. Do tego suszona, słodka żurawina, karmelizowane w syropie klonowym orzechy włoskie, chrupiąca rukola i przepyszny makaron Lubella mini kokardki. To pełne witamin i przepyszne danie, które sprawdzi się zarówno u dbających o dietę, a także jako cudowna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Sałatka przepięknie wygląda i jest szybka w przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Niebanalna, pomarańczowa sałatka z podsmażonym indykiem w chilli. Do tego suszona, słodka żurawina, karmelizowane w syropie klonowym orzechy włoskie, chrupiąca rukola i przepyszny makaron Lubella mini kokardki. To pełne witamin i przepyszne danie, które sprawdzi się zarówno u dbających o dietę, a także jako cudowna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Sałatka przepięknie wygląda i jest szybka w przygotowaniu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. makaron lubella mini kokardki
200 g filet z indyka
2 szt. pomarańcza
1 pęcz. rukola
10 szt. orzechy włoskie
3 łyżka syrop klonowy
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 szt. suszone pomidory w zalewie
2 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka sos słodkie chilli
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na oleju około 6-8 minut, aż mięso będzie miało złoty kolor. Polewamy słodkim sosem chilli i dusimy jeszcze kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie wlewamy syrop klonowy, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.
Pomarańcze filetujemy, z suszonych pomidorów, oleju i czosnku robimy pesto. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i wykładamy wszystkie składniki naprzemiennie na półmisek. Wszystko posypujemy orzechami, płatkami migdałowymi i żurawiną
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.