Pomarańczowy indyk

EdytaZaremba-Filipek
Pomarańczowy indyk

1

0 / 0

Niebanalna, pomarańczowa sałatka z podsmażonym indykiem w chilli. Do tego suszona, słodka żurawina, karmelizowane w syropie klonowym orzechy włoskie, chrupiąca rukola i przepyszny makaron Lubella mini kokardki. To pełne witamin i przepyszne danie, które sprawdzi się zarówno u dbających o dietę, a także jako cudowna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Sałatka przepięknie wygląda i jest szybka w przygotowaniu.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. makaron lubella mini kokardki

200 g filet z indyka

2 szt. pomarańcza

1 pęcz. rukola

10 szt. orzechy włoskie

3 łyżka syrop klonowy

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 szt. suszone pomidory w zalewie

2 łyżka płatki migdałowe

1 łyżka sos słodkie chilli

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na oleju około 6-8 minut, aż mięso będzie miało złoty kolor. Polewamy słodkim sosem chilli i dusimy jeszcze kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

2

Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie wlewamy syrop klonowy, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.

3

Pomarańcze filetujemy, z suszonych pomidorów, oleju i czosnku robimy pesto. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i wykładamy wszystkie składniki naprzemiennie na półmisek. Wszystko posypujemy orzechami, płatkami migdałowymi i żurawiną

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły