Pomarańczowe naleśniki Suzette
m7
Najsławniejsze naleśniki na świecie. W restauracjach często robione są na oczach gości, bo ich przygotowanie jest bardzo widowiskowe. Podlewa się je likierem pomarańczowym. Jego opary przez chwilę płoną, a naleśnik w tym czasie zyskuje niezapomniany pomarańczowy smak. Coś niesamowitego!
1
0 / 0
Najsławniejsze naleśniki na świecie. W restauracjach często robione są na oczach gości, bo ich przygotowanie jest bardzo widowiskowe. Podlewa się je likierem pomarańczowym. Jego opary przez chwilę płoną, a naleśnik w tym czasie zyskuje niezapomniany pomarańczowy smak. Coś niesamowitego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 likier pomarańczowy
1 szczyp. sól
250 g mąka pszenna
175 g masło
2 szkl. mleko
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. pomarańcza
6 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Zacznij od ciasta na naleśniki. Roztrzep jajka. Do mąki dodaj szczyptę soli i wlej do niej jajka. Dobrze wymieszaj. Powoli wlewaj mleko i mieszaj, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przecedź ciasto przez sitko, żeby nie było grudek i wstaw na godzinę do lodówki.
Zrób sos. Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj całą skórkę. Umieść ją w garnku. Do startej skórki wyciśnij sok. Dodaj 125 g masła i połowę likieru. Podgrzej całość, żeby masło się rozpuściło. Dodaj 6 łyżek cukru pudru i wymieszaj. Sos jest gotowy.
Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do ciasta naleśnikowego i wymieszaj.
Usmaż na pozostałym na patelni maśle placki naleśnikowe i przełóż na talerz.
Na patelnię wlej kilka łyżek sosu pomarańczowego i podgrzej na nim placek. Chodzi o to, żeby przeszedł pomarańczowym aromatem. Złóż go na 4 części, podlej odrobiną pozostałego alkoholu i podgrzej, aż opary alkoholu się zapalą. Gdy zgaśnie, przełóż naleśnik na talerz i od razu jedz.