Pomarańczowe naleśniki Suzette

m7
Pomarańczowe naleśniki Suzette

1

0 / 0

Najsławniejsze naleśniki na świecie. W restauracjach często robione są na oczach gości, bo ich przygotowanie jest bardzo widowiskowe. Podlewa się je likierem pomarańczowym. Jego opary przez chwilę płoną, a naleśnik w tym czasie zyskuje niezapomniany pomarańczowy smak. Coś niesamowitego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 likier pomarańczowy

1 szcz. sól

250 g mąka pszenna

175 g masło

2 szkl. mleko

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. pomarańcza

6 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Zacznij od ciasta na naleśniki. Roztrzep jajka. Do mąki dodaj szczyptę soli i wlej do niej jajka. Dobrze wymieszaj. Powoli wlewaj mleko i mieszaj, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przecedź ciasto przez sitko, żeby nie było grudek i wstaw na godzinę do lodówki.

2

Zrób sos. Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj całą skórkę. Umieść ją w garnku. Do startej skórki wyciśnij sok. Dodaj 125 g masła i połowę likieru. Podgrzej całość, żeby masło się rozpuściło. Dodaj 6 łyżek cukru pudru i wymieszaj. Sos jest gotowy.

3

Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do ciasta naleśnikowego i wymieszaj.

4

Usmaż na pozostałym na patelni maśle placki naleśnikowe i przełóż na talerz.

5

Na patelnię wlej kilka łyżek sosu pomarańczowego i podgrzej na nim placek. Chodzi o to, żeby przeszedł pomarańczowym aromatem. Złóż go na 4 części, podlej odrobiną pozostałego alkoholu i podgrzej, aż opary alkoholu się zapalą. Gdy zgaśnie, przełóż naleśnik na talerz i od razu jedz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły