Pomarańczak
m7
0
0 / 0
Bardzo dobre i bardzo pomarańczowe ciasto, nie tylko do kawy :)
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
250 g margaryna zwykła
250 g biszkopty
3 szkl. mleko
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat pomarańczowy
2 szt. pomarańcza
2 szt. galaretka pomarańczowa
Przygotowanie
Galaretki przyrządzamy według opisu na opakowaniu. Chłodzimy.
jajka ubijamy, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
pozostałe mleko gotujemy, dodajemy margarynę i cukier. Do rozpuszczonego, gotującego się roztworu wlewamy mąkę z jajkami. Energicznie mieszamy i dodajemy olejki. Masa powinna być gęsta.
jeszcze ciepłą wylewamy na blaszkę (20x30) wyłożoną biszkoptami. Na masie układamy warstwę biszkoptów i cząsteczki pomarańczy.
zalewamy tężejącą galaretką.
wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.