Półkruche babeczki z masą orzechową i czekoladową
m7
Półkruche babeczki z masą orzechową i czekoladową to hit imprezy. Są przepyszne, ale równie pięknie prezentują się na talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
154
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Półkruche babeczki z masą orzechową i czekoladową to hit imprezy. Są przepyszne, ale równie pięknie prezentują się na talerzu.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. olejek cytrynowy
0.13 l mleko uht 1,5%
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
6 łyżka mleko uht 1,5%
1 łyżka spirytus
30 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier puder
10 dag. masło
5 dag. kasza manna
10 dag. orzechy włoskie
15 dag. cukier puder
3 dag. kakao decomorreno
15 dag. cukier
15 dag. masło
20 dag. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2 jajkami i olejkiem cytrynowy. Zagnieść ciasto jak na kruche. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki i upiec na złoty kolor.
MASA ORZECHOWA:Mannę rozkleić na mleku, utrzeć na puszysta masę, ostudzić. Orzechy zmielić, zmieszać z manną, dodać cukier puder i wymieszać na jednolita masę.
MASA CZEKOLADOWA: Kakao zmieszać z mlekiem, zagotować. Jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę. Ostudzić, ciągle mieszając. Masło utrzeć, połączyć z masą jajeczną, dodać kakao, cukier waniliowy i spirytus.
Na dno każdej babeczki kłaść 1/2 łyżeczki dżemu i przykryć go dokładnie masa orzechową. Na wierzch babeczki przełożyć masę czekoladowa.
Napełnione babeczki odstawić na 30 minut do lodówki.