Półkruche babeczki z masą orzechową i czekoladową
m7
0
0 / 0
Półkruche babeczki z masą orzechową i czekoladową to hit imprezy. Są przepyszne, ale równie pięknie prezentują się na talerzu.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka olejek cytrynowy
0.13 l mleko uht 1,5%
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
6 łyżka mleko uht 1,5%
1 łyżka spirytus
30 dek. mąka pszenna tortowa
10 dek. cukier puder
10 dek. masło
5 dek. kasza manna
10 dek. orzechy włoskie
15 dek. cukier puder
3 dek. kakao decomorreno
15 dek. cukier
15 dek. masło
20 dek. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2 jajkami i olejkiem cytrynowy. Zagnieść ciasto jak na kruche. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki i upiec na złoty kolor.
MASA ORZECHOWA:Mannę rozkleić na mleku, utrzeć na puszysta masę, ostudzić. Orzechy zmielić, zmieszać z manną, dodać cukier puder i wymieszać na jednolita masę.
MASA CZEKOLADOWA: Kakao zmieszać z mlekiem, zagotować. Jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę. Ostudzić, ciągle mieszając. Masło utrzeć, połączyć z masą jajeczną, dodać kakao, cukier waniliowy i spirytus.
Na dno każdej babeczki kłaść 1/2 łyżeczki dżemu i przykryć go dokładnie masa orzechową. Na wierzch babeczki przełożyć masę czekoladowa.
Napełnione babeczki odstawić na 30 minut do lodówki.