Polenta z serem podana z salsa pomidorową z oliwkami
maspexdigital
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 3
.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka masło klarowane
8 łyżka przecier pomidorowy łowicz
10 szt. oliwki zielone
0.50 szt. cebula czerwona
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. syrop klonowy
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. suszone oregano
125 g mąka kukurydziana
2 szkl. bulion warzywny
50 g parmezan
2 łyżka masło
Przygotowanie
Zagotować bulion z dodatkiem masła, wsypać mąkę, zagotować ciągle mieszając.
Po około 2 minutach dodać starty ser, dobrze wymieszać, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Pokroić na większe kawałki i usmażyć na maśle klarowanym. Podawać z salsą.
Salsa: Oliwki pokroić w krążki, połączyć z przecierem, drobno pokrojoną cebulą. Wlać oliwkę z oliwek, doprawić oregano, solą, syropem klonowym oraz pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.