Polenta z serem podana z salsa pomidorową z oliwkami

maspexdigital
Polenta z serem podana z salsa pomidorową z oliwkami

0

3.3 / 3

.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka masło klarowane

8 łyżka przecier pomidorowy łowicz

10 szt. oliwki zielone

0.50 szt. cebula czerwona

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. syrop klonowy

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. suszone oregano

125 g mąka kukurydziana

2 szkl. bulion warzywny

50 g parmezan

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Zagotować bulion z dodatkiem masła, wsypać mąkę, zagotować ciągle mieszając.

2

Po około 2 minutach dodać starty ser, dobrze wymieszać, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

3

Pokroić na większe kawałki i usmażyć na maśle klarowanym. Podawać z salsą.

4

Salsa: Oliwki pokroić w krążki, połączyć z przecierem, drobno pokrojoną cebulą. Wlać oliwkę z oliwek, doprawić oregano, solą, syropem klonowym oraz pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

383

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły