Polenta z serem podana z salsa pomidorową z oliwkami
maspexdigital
0
3.3 / 3
0
.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
2 łyżka masło klarowane
8 łyżka przecier pomidorowy łowicz
10 szt oliwki zielone
0.50 szt cebula czerwona
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka syrop klonowy
1 łyżeczka sok z cytryny
1 szcz. suszone oregano
125 gr mąka kukurydziana
2 szkl. bulion warzywny
50 gr parmezan
2 łyżka masło
Przygotowanie
Zagotować bulion z dodatkiem masła, wsypać mąkę, zagotować ciągle mieszając.
Po około 2 minutach dodać starty ser, dobrze wymieszać, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Pokroić na większe kawałki i usmażyć na maśle klarowanym. Podawać z salsą.
Salsa: Oliwki pokroić w krążki, połączyć z przecierem, drobno pokrojoną cebulą. Wlać oliwkę z oliwek, doprawić oregano, solą, syropem klonowym oraz pieprzem.