0

Składniki

2 Łyżeczki
sól
2 Szklanki
Kasza kukurydziana
0.3 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.
  2. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.
  3. Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.
  4. Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.
  5. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.
  6. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.
  7. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Opis

Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.

Podobne przepisy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Frytki czosnkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Frytki czosnkowe

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Surówka z parzonej białej kapusty

Przepis
Średni Do 40 min
Surówka z parzonej białej kapusty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!