0

Składniki

2 Łyżeczki
sól
2 Szklanki
Kasza kukurydziana
0.3 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.
  2. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.
  3. Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.
  4. Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.
  5. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.
  6. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.
  7. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Opis

Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.

Podobne przepisy

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Łatwy Do 40 min
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Sos chrzanowy

Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!