0

Składniki

2 Łyżeczki
sól
2 Szklanki
Kasza kukurydziana
0.3 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.
  2. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.
  3. Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.
  4. Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.
  5. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.
  6. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.
  7. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Opis

Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.

Podobne przepisy

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Barszcz wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz wigilijny

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Paluszki łososiem zawijane

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!