Polenta

m7
Polenta

0

0 / 0

Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 łyżecz. sól

2 szkl. kasza kukurydziana

0.30 szkl. olej

Przygotowanie


1

W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.

2

Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.

3

Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.

4

Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.

5

Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.

6

Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.

7

Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły