Polenta
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Polenta](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974822945.jpeg&w=3840&q=75)
Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.
0
0 / 0
Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 łyżecz. sól
2 szkl. kasza kukurydziana
0.30 szkl. olej
Przygotowanie
W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.
Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.
Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.
Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.
Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.
Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.
Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.