0

Składniki

2 Łyżeczki
sól
2 Szklanki
Kasza kukurydziana
0.3 Szklanki
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą.
  2. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje około 50 minut.
  3. Blachę wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy.
  4. Pozostawić bez przykrycia na 8 godzin w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała.
  5. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokaty długości 5-8 cm.
  6. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju.
  7. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Opis

Zapomniane danie, ale warte przypomnienia.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!