Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem
m7
Polędwiczki pachnace tymiankiem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Polędwiczki pachnace tymiankiem
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
500 g polędwica wieprzowa
200 g pieczarki
2 szt. cebula czerwona
1 łyżka tymianek
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka olej
1 łyżka masło
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Mięso pokroić na plastry, oproszyc pieprzem i mąką. Usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Gdy sie ładnie zrumieni zdjac z patelni i odstawić,
Na reszcie tłuszczu usmażyć czerwoną cebule drobno posiekaną i pieczarki pokrojone w talarki. Dodac z powrotem mięso, wlac szklanke bulionu, posiekany tymianek świeży lub łyżeczke suszonego (taka solidną), sol i pieprz do smaku. Dusić do zredukowania o polowe. Pod koniec duszenia łyzkę octu balsamicznego, zamieszac i jeszcze chwile pogotowac.
Na koniec doprawic sos 2 łyzkami śmietany, co nie jest konieczne,mozna zostawic sos bez tego dodatku jest tez pyszny.. Podane z kluseczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.