Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

m7
Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

2

0 / 0

Polędwiczki pachnace tymiankiem

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

500 g polędwica wieprzowa

200 g pieczarki

2 szt. cebula czerwona

1 łyżka tymianek

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka olej

1 łyżka masło

1 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Mięso pokroić na plastry, oproszyc pieprzem i mąką. Usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Gdy sie ładnie zrumieni zdjac z patelni i odstawić,

2

Na reszcie tłuszczu usmażyć czerwoną cebule drobno posiekaną i pieczarki pokrojone w talarki. Dodac z powrotem mięso, wlac szklanke bulionu, posiekany tymianek świeży lub łyżeczke suszonego (taka solidną), sol i pieprz do smaku. Dusić do zredukowania o polowe. Pod koniec duszenia łyzkę octu balsamicznego, zamieszac i jeszcze chwile pogotowac.

3

Na koniec doprawic sos 2 łyzkami śmietany, co nie jest konieczne,mozna zostawic sos bez tego dodatku jest tez pyszny.. Podane z kluseczkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

407

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły