Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano
malinowska.joanna
Pieczone polędwiczki z indyka w sosie czekoladowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Pieczone polędwiczki z indyka w sosie czekoladowym.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g polędwiczki z indyka
2 łyżecz. olej
1 szt. cebula
1 szt. papryka chilli
3 łyżecz. mielony cynamon
2 szt. goździki
6 łyżka migdały obrane
3 łyżka orzeszki ziemne
120 g rodzynki suszone
1 łyżka nasiona kolendry
1 szt. pomidor
70 g czekolada 60-70 % kakao
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka nasiona sezamu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Na patelnię wlać 2 łyżeczki oleju, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i przekrojone na pół 2 ząbki czosnku. Smażyć przez około 2 minuty, zrumienić.
Do żaroodpornego naczynia w którym znajduje się mięso dodać zrumienioną cebulę i czosnek, nalać tyle wody, aby całkowicie przykryć mięso. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika na około 45 minut.
Podczas pieczenia mięsa przygotować sos mole poblano: Papryczkę chili drobno posiekać i pozbyć się nasion. Na patelnię wlać łyżeczkę oleju i podgrzać go na średnim ogniu. Włożyć posiekaną papryczkę chili i smażyć ją przez około minutę, co chwilę mieszając. Zdjąć papryczkę z patelni i przełożyć do miseczki, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 20 minut
Na rozgrzaną patelnię włożyć goździki, migdały, orzeszki ziemne, obrane i przekrojona na pół dwa ząbki czosnku oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć wszystko co chwilę mieszając przez około 6 minut. W połowie smażenia dodać rodzynki i nasiona kolendry, a pod koniec mielony cynamon.
Usunąć z patelni goździki i włożyć pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać połamane kostki czekolady i 2 łyżki kakao Decomorreno oraz papryczkę chili wraz z zalewą. Gotować wszystko przez około 5 minut. Dodać pieprzu i wszystko zblendować.
Wyjąć mięso z piekarnika i przełożyć na talerz. Zblendować sos włożyć do garnka dodać szklankę wywaru z pieczonego mięsa i gotować 15 minut.W międzyczasie mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu. Podawać z sosem, roszponką, i sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.