1
Średnia: 5 (głosów: 2)

Składniki

2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
800 Gramów
polędwiczki z indyka
2 Łyżeczki
olej
1 Sztuka
cebula
4 Ząbki
czosnek
1 Sztuka
Papryka chilli
3 Łyżeczki
Mielony cynamon
2 Sztuki
goździki
6 Łyżek
migdały obrane
3 Łyżki
Orzeszki ziemne
120 Gramów
Rodzynki suszone
1 Łyżka
nasiona kolendry
1 Sztuka
pomidor
70 Gramów
Czekolada 60-70 % kakao
1 Łyżka
nasiona sezamu
1 Garść
świeża roszponka
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  2. Na patelnię wlać 2 łyżeczki oleju, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i przekrojone na pół 2 ząbki czosnku. Smażyć przez około 2 minuty, zrumienić.
  3. Do żaroodpornego naczynia w którym znajduje się mięso dodać zrumienioną cebulę i czosnek, nalać tyle wody, aby całkowicie przykryć mięso. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika na około 45 minut.
  4. Podczas pieczenia mięsa przygotować sos mole poblano: Papryczkę chili drobno posiekać i pozbyć się nasion. Na patelnię wlać łyżeczkę oleju i podgrzać go na średnim ogniu. Włożyć posiekaną papryczkę chili i smażyć ją przez około minutę, co chwilę mieszając. Zdjąć papryczkę z patelni i przełożyć do miseczki, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 20 minut
  5. Na rozgrzaną patelnię włożyć goździki, migdały, orzeszki ziemne, obrane i przekrojona na pół dwa ząbki czosnku oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć wszystko co chwilę mieszając przez około 6 minut. W połowie smażenia dodać rodzynki i nasiona kolendry, a pod koniec mielony cynamon.
  6. Usunąć z patelni goździki i włożyć pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać połamane kostki czekolady i 2 łyżki kakao Decomorreno oraz papryczkę chili wraz z zalewą. Gotować wszystko przez około 5 minut. Dodać pieprzu i wszystko zblendować.
  7. Wyjąć mięso z piekarnika i przełożyć na talerz. Zblendować sos włożyć do garnka dodać szklankę wywaru z pieczonego mięsa i gotować 15 minut.W międzyczasie mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu. Podawać z sosem, roszponką, i sezamem.

Opis

Pieczone polędwiczki z indyka w sosie czekoladowym.

Podobne przepisy

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Pierogi z serem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z serem

Chleb kakaowy

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Muffinki z czekoladowymi kulkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z czekoladowymi kulkami

Muffinki z Mlekołakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z Mlekołakami

Muffiny kakaowe z burakami

Przepis
Średni Do 1 godz
Muffiny kakaowe z burakami

Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami i kakao

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami i kakao

Renifery Cake Pops

Przepis
Średni Do 3 godz
Renifery Cake Pops

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!