Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano

malinowska.joanna
Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano

1

5 / 2

Pieczone polędwiczki z indyka w sosie czekoladowym.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g polędwiczki z indyka

2 łyżeczka olej

1 szt. cebula

1 szt. papryka chilli

3 łyżeczka mielony cynamon

2 szt. goździki

6 łyżka migdały obrane

3 łyżka orzeszki ziemne

120 g rodzynki suszone

1 łyżka nasiona kolendry

1 szt. pomidor

70 g czekolada 60-70 % kakao

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka nasiona sezamu

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą.

2

Na patelnię wlać 2 łyżeczki oleju, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i przekrojone na pół 2 ząbki czosnku. Smażyć przez około 2 minuty, zrumienić.

3

Do żaroodpornego naczynia w którym znajduje się mięso dodać zrumienioną cebulę i czosnek, nalać tyle wody, aby całkowicie przykryć mięso. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika na około 45 minut.

4

Podczas pieczenia mięsa przygotować sos mole poblano: Papryczkę chili drobno posiekać i pozbyć się nasion. Na patelnię wlać łyżeczkę oleju i podgrzać go na średnim ogniu. Włożyć posiekaną papryczkę chili i smażyć ją przez około minutę, co chwilę mieszając. Zdjąć papryczkę z patelni i przełożyć do miseczki, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 20 minut

5

Na rozgrzaną patelnię włożyć goździki, migdały, orzeszki ziemne, obrane i przekrojona na pół dwa ząbki czosnku oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć wszystko co chwilę mieszając przez około 6 minut. W połowie smażenia dodać rodzynki i nasiona kolendry, a pod koniec mielony cynamon.

6

Usunąć z patelni goździki i włożyć pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać połamane kostki czekolady i 2 łyżki kakao Decomorreno oraz papryczkę chili wraz z zalewą. Gotować wszystko przez około 5 minut. Dodać pieprzu i wszystko zblendować.

7

Wyjąć mięso z piekarnika i przełożyć na talerz. Zblendować sos włożyć do garnka dodać szklankę wywaru z pieczonego mięsa i gotować 15 minut.W międzyczasie mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu. Podawać z sosem, roszponką, i sezamem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły