Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano

malinowska.joanna

Szukasz pomysłu na danie, które zaskoczy smakiem i wyłamie się z kulinarnej rutyny? Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano to niezwykłe połączenie delikatnego mięsa z głębokim, lekko pikantnym sosem rodem z Meksyku. Mole poblano to aromatyczna mieszanka chili, czekolady i przypraw – słodko-pikantna, wyrazista i absolutnie wyjątkowa. To danie idealne na kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi albo kiedy po prostu masz ochotę na coś innego niż zwykle. Świetnie smakuje z ryżem, kukurydzianymi plackami lub pieczonymi warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Szukasz pomysłu na danie, które zaskoczy smakiem i wyłamie się z kulinarnej rutyny? Polędwiczki z indyka w sosie mole poblano to niezwykłe połączenie delikatnego mięsa z głębokim, lekko pikantnym sosem rodem z Meksyku. Mole poblano to aromatyczna mieszanka chili, czekolady i przypraw – słodko-pikantna, wyrazista i absolutnie wyjątkowa. To danie idealne na kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi albo kiedy po prostu masz ochotę na coś innego niż zwykle. Świetnie smakuje z ryżem, kukurydzianymi plackami lub pieczonymi warzywami.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Mięso
600 g polędwiczki z indyka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Sos mole poblano
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. suszona papryczka chili
30 g gorzka czekolada
2 łyżka sezam
0.50 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. mielone goździki
0.50 łyżecz. kmin rzymski
1 szt. pomidor
1 łyżka rodzynki
1 łyżka migdały
1 szt. kromki czerstwego chleba
1.50 szkl. bulion drobiowy
2 łyżka olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki (np. 5–6 cm).
Dopraw solą i pieprzem.
Obsmaż na oliwie z każdej strony na złoty kolor (ok. 2–3 min na stronę), odstaw na bok.
Na suchej patelni podpraż sezam, a następnie przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony chleb (lub bułkę tartą), cebulę i czosnek – aż będą lekko zrumienione.
Usuń ogonki i pestki z suszonej papryczki chili. Zalej ją gorącą wodą na 10 minut, by zmiękła.
Gdy papryczka będzie miękka, odcedź ją i zmiksuj z pomidorem, podsmażoną cebulą, czosnkiem, rodzynkami, orzeszkami, przyprawami, chlebem, sezamem i 1 szklanką bulionu.
Masę przetrzyj przez sito, by uzyskać gładki sos (opcjonalnie).
Na tej samej patelni rozgrzej olej i wlej sos. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając.
Dodaj gorzką czekoladę i gotuj kolejne 5 minut, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Włóż obsmażone polędwiczki do sosu.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15–20 minut, aż mięso będzie miękkie i nasiąknięte sosem.
Podawaj z ryżem lub tortillami kukurydzianymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.