Polędwiczki wieprzowe w cieście

bartek
Polędwiczki wieprzowe w cieście

Średnia 0 / 0

Oceń!

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim wydają się potrawą wyszukaną i czasochłonną, lecz przygotujesz ją szybko i łatwo. Najlepiej smakują ze świeżą sałatą z sosem winegret lub ze świeżymi warzywami.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 szczyp. sól morska

3 szczyp. pieprz

3 szt. polędwica wieprzowa

6 szt. ząbek czosnku

3 szt. ciasto francuskie

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka musztarda

3 łyżka olej

Przygotowanie


Polędwiczki wieprzowe natrzeć posiekanym czosnkiem z solą morską, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Następnie polędwiczki lekko obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Przed ułożeniem mięsa na cieście francuskim można posypać je ulubionymi ziołami, np. tymianek lub posmarować musztardą.

Mięso ułożyć na płacie ciasta. Mięso podczas pieczenia puści soki, więc można posmarować spód polędwicy masłem, oliwą lub roztrzepanym jajkiem lub włożyć pod mięso kromkę chleba.

Polędwiczki owinąć ciastem i wcale nie trzeba tego szczególnie dokładnie robić. Dobrze jest zostawić 2-3 "kominki", czyli otwory wentylacyjne, przez które ucieknie nadmiar pary.

Wierzch ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Mięso piec 35 minut w temperaturze 210 stopni. Podawać na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

713

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły