Polędwiczki wieprzowe w cieście

bartek
Polędwiczki wieprzowe w cieście

1

0 / 0

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim wydają się potrawą wyszukaną i czasochłonną, lecz przygotujesz ją szybko i łatwo. Najlepiej smakują ze świeżą sałatą z sosem winegret lub ze świeżymi warzywami.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 szczyp. sól morska

3 szczyp. pieprz

3 szt. polędwica wieprzowa

6 szt. ząbek czosnku

3 szt. ciasto francuskie

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka musztarda

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Polędwiczki wieprzowe natrzeć posiekanym czosnkiem z solą morską, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2

Następnie polędwiczki lekko obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Przed ułożeniem mięsa na cieście francuskim można posypać je ulubionymi ziołami, np. tymianek lub posmarować musztardą.

3

Mięso ułożyć na płacie ciasta. Mięso podczas pieczenia puści soki, więc można posmarować spód polędwicy masłem, oliwą lub roztrzepanym jajkiem lub włożyć pod mięso kromkę chleba.

4

Polędwiczki owinąć ciastem i wcale nie trzeba tego szczególnie dokładnie robić. Dobrze jest zostawić 2-3 "kominki", czyli otwory wentylacyjne, przez które ucieknie nadmiar pary.

5

Wierzch ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem.

6

Mięso piec 35 minut w temperaturze 210 stopni. Podawać na gorąco lub na zimno.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły