Polędwiczki wieprzowe w cieście
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Polędwiczki wieprzowe w cieście](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053656.jpeg&w=3840&q=75)
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim wydają się potrawą wyszukaną i czasochłonną, lecz przygotujesz ją szybko i łatwo. Najlepiej smakują ze świeżą sałatą z sosem winegret lub ze świeżymi warzywami.
1
0 / 0
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim wydają się potrawą wyszukaną i czasochłonną, lecz przygotujesz ją szybko i łatwo. Najlepiej smakują ze świeżą sałatą z sosem winegret lub ze świeżymi warzywami.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 szczyp. sól morska
3 szczyp. pieprz
3 szt. polędwica wieprzowa
6 szt. ząbek czosnku
3 szt. ciasto francuskie
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka musztarda
3 łyżka olej
Przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe natrzeć posiekanym czosnkiem z solą morską, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie polędwiczki lekko obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Przed ułożeniem mięsa na cieście francuskim można posypać je ulubionymi ziołami, np. tymianek lub posmarować musztardą.
Mięso ułożyć na płacie ciasta. Mięso podczas pieczenia puści soki, więc można posmarować spód polędwicy masłem, oliwą lub roztrzepanym jajkiem lub włożyć pod mięso kromkę chleba.
Polędwiczki owinąć ciastem i wcale nie trzeba tego szczególnie dokładnie robić. Dobrze jest zostawić 2-3 "kominki", czyli otwory wentylacyjne, przez które ucieknie nadmiar pary.
Wierzch ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Mięso piec 35 minut w temperaturze 210 stopni. Podawać na gorąco lub na zimno.